2024. május 3., péntek

Leváltották a zombori vkt elnökét

A zombori városi képviselő-testületben az ellenzék régtől fogva készült a hatalom megdöntésére, többször kísérletet is tett erre, de soha nem volt kellő energiája véghezvinni az elképzelését, illetve a vkt elnöke, Siniša Lazić fölkészültebbnek bizonyult, és egykettőre lefegyverezte az ellenzéket. Szerdán semmi se utalt rá, hogy elindulhat a lavina, a testületi ülés létszámhiány miatt el se kezdődött, ám az elnök leváltásával végződött.

Az értekezletet az elnök hétfőn sürgősségi eljárással hívta össze szerdára, fő napirendi pontként a költségvetés módosítását jelölte meg. Aztán félig üres tanácstermet talált, a haladók és a szocialisták nem mentek be a terembe, így Siniša Lazić számára nem maradt más, mint az ülés elnapolása. Az SZHP és az SZSZP helyi képviselői viszont időközben összegyűjtöttek 32 aláírást, amivel követelték a meg sem kezdett értekezlet folytatását, és napirend-kiegészítéssel kezdeményezték a testület elnökének leváltását. A testület szocialista alelnöke, Borislav Staničkov ennek alapján délután öt órára kitűzte az ülés új időpontját. A helyi képviselők csak az elnök leváltására vonatkozó napirendi pontról tárgyaltak, majd 37 szavazattal, négy tartózkodó mellett leváltották Siniša Lazićot. Menesztésére a Szerb Haladó Párt, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, továbbá a Zombor Mindenkinek és a Jobb Zombor polgári egyesületek, illetve a Demokrata Párt korábbi koalíciós partnerei, a Szerbiai Szocialista Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, és a Szerb Radikális Párt egy tagja voksolt.

A vkt szerdai értekezletének többi napirendi pontját április 23-án vitatják meg. Az ülést Borislav Staničkov vezeti majd, és az értekezletet követő nyilatkozatokból úgy tűnik, a vkt új elnökét már ezen az összejövetelen megválaszthatják.

Staničkov és Saša Todorović, az SZHP helyi megbízottja nem titkolta, hogy a hatalomváltást személyi változások is követik a városi adminisztrációban. Todorović széleskörű konszenzust ígért, de kijelentette, hogy ha a koalíciós tárgyalások tétje nem a város helyzetének jobbítása, hanem a pozíciókért folyó tülekedés lesz, akkor helyhatósági választásokon kell bizonyítani az erőviszonyokat.

Csütörtökön Siniša Lazić sajtótájékoztatót tartott a Demokrata Párt városi bizottságában. Leváltásának módját politikai erőszakként minősítette, szerinte ugyanis a vkt ülésén – amin egyébként nem volt jelen –, nem tartották tiszteletben az ügyrendet, sem a demokratikusság alapelveit. Közölte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a helyi önkormányzat munkájában, arról pedig, hogy pártjának helyi képviselői milyen szerepet vállalnak, vagy vállalnak-e egyáltalán, a DP városi bizottsága és magasabb fórumai döntenek majd. Szerinte az előállt helyzet orvoslását a rendkívüli helyhatósági választások jelentenék.

– Az SZHP-nak nincsen mitől félnie, hiszen a rendkívüli parlamenti választások során bebizonyosodott, hogy a párt a zombori polgárok több mint felének támogatását élvezi, és a helyi választások újra legitim önkormányzati vezetést hoznának – mondta Lazić, aki újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy nem mond le a DP városi bizottságának elnöki tisztségéről, viszont három hónapon belül a városi és települési szervezeteiben tisztújítást tartanak, akkor eldől majd, ki milyen megbízatást nyer a párt helyi vezetésében.