2024. május 4., szombat
NŐGYÓGYÁSZAT

Fogamzásgátló tabletták csak receptre

A hormonális fogamzásgátlás az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a nem kívánt terhesség kivédésére. A serdülőkortól a premenopauzáig alkalmazzák, természetesen a nőgyógyász ajánlására, amit megfelelő kivizsgálás előz meg. A hormontabletták ellenjavallatainak listája fokozatosan rövidül, az utóbbi időben olyan krónikus betegek is szedhetnek fogamzásgátlót, akik régebben ezt nem tehették (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség esetén), természetesen rendszeres orvosi ellenőrzés mellett, ha az alapbetegségük megfelelően van kezelve. A hormonális kontraceptív szerek okozta komplikációk száma minimális, ha a szer megválasztását alapos kivizsgálás előzi meg, a szedés alatt rendszeresek az ellenőrzések, és ha a beteg az első gyanús tünetek észlelésekor azonnal jelentkezik az orvosnál.

A legtöbb probléma akkor adódik, ha a nő orvosi utasítás nélkül, „a maga eszétől” kezdi el a tabletták szedését, nem megy megelőző vizsgálatra, és később sem fordul orvoshoz. A legutóbb a médiában éppen a fogamzásgátlók okozta mélyvénás trombózisokról esett szó. Most ezt szeretném taglalni, világossá tenni a kedves olvasók körében.

Tudományosan bizonyított, hogy a fogamzásgátlók ösztrogén komponense emeli a véralvadási faktorok szintjét és a trombociták aktivitását, ennek következménye lehet a visszerekben történő patológiás vérrögösödés. A kombinált hormontartalmú antibaby-pirulákban csökkentették az ösztrogén szintjét, így lényegesen csökkent a mélyvénás trombózis gyakorisága is. A mélyvénás trombózis megjelenése fogamzásgátlók szedése esetén különösen fiatalkorban utalhat az örökletes trombofíliára. Leginkább a tabletták használatának első évében alakul ki, ezért nagyon fontosak a gyakori orvosi ellenőrzések. Sajnos nem léteznek laboratóriumi tesztek az esetleges mélyvénás trombózisra hajlamos nők kiszűrésére. Kockázati tényezőnek számít a visszértágulat, a dohányzás és a 35 év feletti kor.

Csak ismételni tudom az írásom elején említetteket, hogy senki se szedje a nem személyesen neki felírt fogamzásgátlót, mert ezzel csak a komplikációk kockázatát növeli. A fogamzásgátló tabletta biztonságos és ártalmatlan, ha szakorvos írja elő.

Hölgyeim, gyakrabban és bátran látogassák nőgyógyászukat, már a kis problémákkal is, panaszmentes időkben pedig legalább évente egyszer! Jó egészséget kívánok.