2024. május 7., kedd
SAKK

A legfiatalabb országos bajnok

Aleksandar Inđić: Remélem, hogy ott leszek a norvégiai sakkolimpián, elvégre a bajnoknak ott lenne a helye (FOTÓ: Molnár Edvárd)

Aleksandar Inđić: Remélem, hogy ott leszek a norvégiai sakkolimpián, elvégre a bajnoknak ott lenne a helye (FOTÓ: Molnár Edvárd)

Aleksandar Inđić (2523) győzelmével ért véget Szerbia nyolcadik egyéni sakkbajnoksága, amelyet a szabadkai Népkörben rendeztek meg a helyi Spartacus Sakk-klub és a Szerbiai Sakkszövetség szervezésében. Az ópázovai, 1995-ös születésű Inđić az utolsó fordulóban a világos bábukat vezetve 36 lépés után Ivan Šarenac (2407) ellen nyert, s ezzel 7,5 ponttal Szerbia országos felnőtt bajnoka lett. Inđić a 11 forduló során ötször nyert, ugyanennyiszer remizett, és egy vereséget szenvedett el: a negyedik fordulóban a topolyai Márkus Róberttől (2610) kapott ki. A 2013-ban nagymesteri címet szerzett Inđić kiváló szereplése nem meglepetés, hiszen 2012-ben az Athénben megrendezett U20-as világbajnokságon a 130 résztvevő közül a nyolcadik helyet szerezte meg, míg tavaly az ifjúsági világbajnokságon, amelynek a törökországi Kocaeli adott otthont, a kilencedik helyen végzett. A torna után Inđić készségesen válaszolt a Magyar Szó kérdéseire.

• Számított-e erre az eredményre?

– Őszinte leszek: számítottam rá. Tavaly második helyen zártam a szerb bajnokságon, akkor ugyan nem volt annyira erős a mezőny, mint idén, de mindenesetre reméltem, hogy megnyerem a tornát.

• Tudott-e a verseny előtt arról, hogy minden idők legfiatalabb országos bajnoka lehet?

– Természetesen tisztában voltam vele, fantasztikus érzés, nem lehet szavakkal kifejezni.

• Érzése szerint melyik parti döntött a bajnoki címről?

– Ez az utolsó volt a legfontosabb, mert győzelem kellett a számomra, hogy megnyerjem a versenyt. Azt viszont nem gondolom, hogy ez lett volna a legjobb partim is a tornán, az talán inkább a Dejan Nestorovićtyal szembeni győzelmem volt.

• Egy vereség is becsúszott az öt győzelem és öt remi mellé. Annak mi volt az oka?

– Kicsit alábecsültem Márkus néhány lépését, túlzottan rizikósan kezdtem el játszani, és vereség lett a vége. Elkövettem néhány nagyobb hibát, ami az eredményezte, hogy nagyon rossz pozícióba kerültem, ahonnan nem volt visszaút.

• Az idei és az előző idénye is jól sikerült. Mit tekint a legnagyobb sikerének ebből az időszakból?

– Kiemelném az athéni U20-as világbajnokságon elért kilencedik helyezésem, és hogy részt vehettem a felnőttválogatottal a lengyelországi csapat-Európa-bajnokságon.

• Mi vár Önre az év további részében?

– Remélem, hogy ott leszek a norvégiai sakkolimpián, elvégre a bajnoknak ott lenne a helye. Szeretnék segíteni a válogatottnak abban, hogy minél jobb helyezést érjünk el a tromsøi versenyen.

Férfi egyéni országos bajnokság (Szabadka), 10. forduló: Šarenac–Miladinović 0:1, N. Nestorović–Márkus remi, Sedlak–Damljanović 0:1, D. Nestorović–Popović 1:0, Perunović–Lajthajm 1:0, Čabarkapa–Inđić 0:1, 11. (utolsó) forduló: Inđić–Šarenac 1:0, Lajthajm–Čabarkapa remi, Popović–Perunović remi, Damljanović–D. Nestorović 0:1, Márkus–Sedlak remi, Miladinović–N. Nestorović remi.

A végeredmény: 1. Inđić 7,5, 2. Perunović 7, 3. Sedlak 6,5 4. Márkus 6, 5. Damljanović 6, 6. Popović 5,5, 7. Miladinović 5,5, 8. N. Nestorović 5, 9. D. Nestorović 5, 10. Lajthajm 4,5, 11. Čabarkapa 4, 12. Šarenac 3,5 pont.