2024. május 4., szombat

Novaknál a kor nem számít

A legidősebb után Novak Đoković a legfiatalabb spanyolt is legyőzte Monte-Carlóban, és az idény harmadik 1000-es rangú mestertornáján bejutott a negyeddöntőbe. Novak nem kivételezett a kor miatt, kedden a 36 éves Albert Montanest, tegnap pedig a 22 éves Pablo Carreno Bustát egyformán 6:0, 6:1-re győzte le, az egyetlen különbség, hogy a fiatal annyival állta jobban az iramot, hogy Montanes 45 percéhez képest 47 percet tudott pályán maradni.

Reálisan nézve idei első két ellenfele a hercegségi tornán, ahol a címet védi, Novaknak eleve nem jelenthetett gondot, ő azonban a maximális komolysággal tette a munkáját, egyetlen percre sem lazított, elméleti esélyt sem nyújtott a vetélytársaknak, s ezzel „felkészült vagyok” tartalmú üzenetet küldött Rafael Nadalnak és Roger Federernek, akik első két idei meccsüket Monte-Carlóban hasonló magabiztossággal nyerték meg, s megerősítették, hogy pályáznak a tornagyőzelemre.

Novak alaposságán kívül semmi más nem emelhető ki, hisz a tegnap meccs statisztikai adatai, azonkívül, hogy a szerb fölényes győzelmét igazolják, semmi egyebet nem árulnak el. Monte-Carlóban a többi magasan rangsorolt kiemelt is, egy kivétellel, sikeresen haladt, így csak a három utolsó versenynap mondja meg, hogy a tornán milyen volt a tényleges erőviszony.

Đoković ma újabb spanyollal, a 31 éves Guillermo García-Lópezzel találkozik, aki ellen az egymás közötti meccseken 5:0 arányban vezet. A ranglistán 38. López, azzal, hogy az 5. kiemelt Tomáš Berdychet búcsúztatta, már a második nagy meglepetését okozta, hisz – elsősorban gyönyörű félkezes fonákjának köszönhetően – előző nap az ukrán Alekszandr Dolgopolovot is le tudta győzni. A negyeddöntő többi párja: Nadal–Ferrer (a mérleg 21:5), Wawrinka–Raonić (2:0), Federer–Tsonga (10:4).

A tegnapi versenynapnak két ünnepeltje is volt. Előbb Jo-Wilfried Tsonga a 29. születésnapján tudott győzni, miután megfordította az olasz Fabio Fognini elleni mérkőzést. Fognini jobban kezdett, majd érthetetlenül leállt, és csaknem küzdelem nélkül segítette győzelemhez a franciát. Rafael Nadal egy álomhatárt tört át, hisz tegnap 300. salakos győzelmét aratta. Ezzel az öröklista 11. helyét foglalja el, ma pedig utolérheti a 10. helyezett argentin José Luis Clercet. Az abszolút csúcs a szintén argentin Guillermo Vilasé, aki salakon 644 meccsen győzött. Federer holnap szerezheti meg 950. győzelmét. A svájci tegnap mindössze 57 perc alatt győzte le a cseh Lukáš Rosolt, noha ellenfele az első játszmában 4:2-re is vezetett. Ekkor azonban Roger bekeményített, és a folytatásban macska-egér harcot rendezett. A nap vesztesei egyébként a spanyolok, az olaszok és a csehek. A nyolcaddöntőben három spanyol és két-két olasz és cseh esett ki – spanyolból azért még így is maradt három.

MONTE-CARLO. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Đoković–Carreno 6:0, 6:1, G. López–Berdych 4:6, 6:3, 6:1, Nadal–Seppi 6:1, 6:3, Ferrer–Dimitrov 6:4, 6:2, Wawrinka–Almagro – küzdelem nélkül, Raonić–Robredo 6:4, 6:3, Tsonga–Fognini 5:7, 6:3, 6:0, Federer–Rosol 6:4, 6:1.

KUALA LUMPUR. – A női torna 2. fordulójában: Cibulková–Hszie 6:1, 6:2, Ka. Plíšková–Duan 6:1, 6:3, Buyukakcay–Majerič 6:4, 6:4, Vekić–Kr. Plíšková 1:6, 6:3, 7:5, S. Zsang–L. Zsang 6:3, 4:6, 6:0

ANTALYA. – A futures 2. fordulójában: Demois–M. Janković 1:6, 7:6, 6:1.