2024. május 3., péntek

Emberi jogok szimulálva

Verseny keretében küzdenek a jövő emberi jogi harcosai

Április 26-án és 27-én Szabadka lesz a házigazdája a Moot Court verseny nyolcadik döntőjének, melynek szervezője a Civil Rights Defenders civil szervezet. A regionális versenyt 2007 óta szervezik meg.

A Moot Court verseny keretében Szerbia, Montenegró, Macedónia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, valamint Horvátország jogi karainak hallgatói olyan szimulált tárgyaláson vesznek részt, mint amilyenek az Emberi Jogok Európai Bíróságán zajlanak. Tavaly megszervezték a transzeurópai döntőt is, ennek győztesei a ljubljanai és az oslói csapat lettek. A döntőt Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán tartották meg. A regionális versenybe több mint hatszáz résztvevő kapcsolódott be.

Az idei döntőre tizenkét csapat jelentkezett, Szerbiából kettő, Horvátországból három, Boszniából négy, Szlovéniából, Montenegróból és Macedóniából pedig egy-egy.

Goran Miletić, a Nyugat-Balkáni Civil Rights Defenders programigazgatója örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatjuk a régió hallgatóit, olyan fiatalokat, akik a jövőben az emberi jogokért fognak harcolni, és már most is motivációt éreznek arra, hogy fejlődjenek, és megismerjék az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatát. Mint rámutatott, annak tükrében, hogy Európában az emberi jogok kapcsán benyújtott panaszok számában a régiónk fekete pontnak számít, különösen nagy jelentőséget kap a Moot Court, s bár elsősorban az emberi jogok védőinek regionális hálózatának kiépítését szolgálja a verseny, talán az egyetlen, amelyik után a győztesek és a vesztesek is egyaránt motiváltabbnak érzik magukat.

A versenyre a szabadkai Felső Bíróság épületében kerül sor, a záró szóbeli megmérettetés a bírói tanács, illetve a szakmai zsűri előtt zajlik majd, melyet a strasbourgi bíróság bírái, valamint a régió alkotmánybíróságainak, a felső bíróságainak és egyéb felsőbb bíróságainak bírái, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságán a kormányok jogi képviselői alkotnak majd.