2024. május 8., szerda

A VMSZ és az SZHP közösen irányítják Újvidéket

A Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyarok Szövetsége tegnap Újvidéken aláírták a városi szintű megállapodást, amelynek értelmében a VMSZ társul a városi hatalmi koalícióhoz

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Miloš Vučević újvidéki polgármester kijelentette, hosszas tárgyalások után sikerült megállapodni a közös célokról, és ezentúl közösen próbálnak megoldásokat találni a város legégetőbb gondjaira. A polgármester kihangsúlyozta, a most megszületett megállapodás kizárólag a városra vonatkozik.

– Közösen felmértük melyek azok a problémák, amelyek a legnagyobb gondot jelentik számunkra, és meghatároztuk a közös célokat. A jövőbeli együttműködésünk az önkormányzat minden szintjére kiterjed – mondta Vučević.

Erdély Lenke, a VMSZ városi bizottságának elnöke elmondta, az együttműködési megállapodás hosszabb egyeztetési folyamatnak az eredményeként jött létre.

– Mivel az a koalíciós közeg, ahova a VMSZ is tartozott, ma már nem létezik, sokat fontolgattuk, mi lenne a legjobb megoldás annak érdekében, hogy az újvidéki magyarság érdekeit érvényesíteni tudjuk. Hiszen 16 éve, hogy a VMSZ városi szervezete fennáll, és mi azt a feladatot vállaltuk fel, hogy az újvidéki magyar polgároknak az érdekeit minél jobban érvényesítsük, és megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek élhetővé teszik a városban és a város környéki falvakban az életet. Amikor a polgármesteri hivatalba hívattak, és felmerült az együttműködési lehetőség, akkor ők is összeállítottak egy irányvonalat, amelyet óhajtanak követni, annak érdekében, hogy az újvidéki polgárok életét jobbá tegyék. Ehhez csatlakoztunk mi még néhány ponttal, amit nagyon fontosnak tartottunk annak érdekében, hogy az itt élő magyar polgárok érdekeit is felvállalhassuk. Ezek közül kiemelném a legfontosabb pontot, ez pedig a történelmi megbékélés. Az elkövetkező időszakban, amikor a gazdasági helyzet ezt lehetővé teszi, egy emlékművet szeretnénk felemelni az ártatlan áldozatok emlékére. A megállapodásunk második legfontosabb eleme pedig az, hogy Újvidéken megőrizhessük többnyelvűségünket, és ennek keretén belül az anyanyelvünket és az ehhez kapcsolódó kultúránkat, oktatásunkat. Természetesen a meglévő jogainkat tovább szeretnénk fejleszteni. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szociális gondokkal küszködő családoknak segítsünk, és abban az esetben, ha mi ott vagyunk a hatalmi többségben, mindenképpen jobban odafigyelhetünk arra, hogy a segítségre szoruló magyar családok is részesüljenek szociális segélyben – mondta Erdély Lenke.

A VMSZ újvidéki városi bizottságának az elnöke elmondta a Magyar Szónak, még nem véglegesítették milyen pozíciókat tölthet be a jövőben a VMSZ városi szinten.

– Erről még nem beszéltünk, ez attól is függ, hogy a hatalmi párt mit ajánl fel, és attól is, hogy milyen szakembereket ajánlhatunk fel. Mi a megállapodás irányvonalait tartottuk a legfontosabbnak és erről beszélgettünk – magyarázta Erdély. Hozzátette, a megállapodásról a VMSZ újvidéki városi bizottsága döntött, nem személyes indíttatású a haladókkal kötött egyezmény aláírása.

Miloš Vučević kifejtette, a megállapodást tíz pontban határozták meg, a legfontosabbak a kommunális vállalatok talpra állítása, a foglalkoztatás növelése és a munkahelyek megőrzése, az infrastruktúra fejlesztése, a város menti települések gazdasági életének a fellendítése, a korrupció és bűnözés elleni harc, a nemzetek közötti viszonyok ápolása és jogainak védelme. A polgármester hozzátette, a városi képviselő-testületi átszervezés még nem ért véget, továbbra is folynak az egyeztetések, de az bizonyos, hogy személyi cserékre sor kerül. A polgármester kihangsúlyozta, az SZHP azt szeretné, ha közösen irányítanák a várost a VMSZ-szel.