2024. május 7., kedd

A rosszul teljesítő igazgatók távozni fognak

Új kormányzati testületet hoznak létre, amely a közvállalatok munkáját fogja felügyelni, és a Költségvetési Tanács mintájára 3–5 tagja lesz – jelentette be Milenko Dželetović, a Szerb Haladó Párt gazdasági tanácsának koordinátora. Dželetović elmondta, hogy az új testület felhatalmazást kap, hogy a miniszterelnöknek javasolja a közvállalati igazgatók leváltását.

– Ez hatékony testület lesz, amely a közvállalatok munkáját méltó módon fogja elemezni, és erről értesíti a miniszterelnököt. Az új kormány megalakulása után gyorsan felállítják a testületet. Aleksandar Vučićnak az a szándéka, hogy a leendő bizottság megelőző módon működjön, és a közvállalatok negyedévente és havonta is beszámolnak majd a testületnek a kitűzött céljaik gyakorlati megvalósításáról – mondta Dželetović.

A gazdasági tanács koordinátora nem tudta megmondani, hogy kik lesznek az új testület tagjai, de abban biztos, hogy Vučić már tudja.

– A testület első feladata a vállalatok helyzetének felülvizsgálása lesz, és a sikeresen teljesítő megbízott igazgatók kinevezése vezérigazgatókká. Az sem kizárt, hogy pályázatokat írnak ki a vezető pozíciókra. Nem kell meglepődni azon, ha haladópárti igazgatók lesznek leváltva, hiszen ha valaki mulasztást követ el, akkor távoznia kell – szögezte le Dželetović.