2024. május 3., péntek

Egyéves lett a Than Emlékház

Az óbecsei intézmény munkával ünnepelt a múlt hétvégén

Egy évvel ezelőtt avatták fel Óbecsén a Than Mór és Than Károly szülőházából kialakított emlékházat. Az intézmény munkával ünnepelt, egy háromhetes tehetséggondozó program utolsó előadásait tartották az évforduló hétvégéjén, amikor tortát is szegtek. Az elmúlt időszakról Bonifárt Lászlót, a Than Fivérek Értelmiségi Körének elnökét kérdeztük.

– Szervezetünk régi célkitűzése vált valóra a Than Emlékház átadásával, és az elmúlt egy év ennek a beteljesült vágynak a katarzisa volt: új kapcsolatokra tettünk szert, számos együttműködést valósítottunk meg, és kiváló rendezvényeknek, előadásoknak adtunk otthont. A tevékenységi körünk két ágon fut, az egyik Than Mór festészete, a másik Than Károly tudományos munkája köré épül, így főleg tudományos és kulturális eseményeket szerveztünk. A legnagyobb projektum a Magyar Nemzeti Tanács pályázatán keresztül megvalósuló diáklátogatások voltak, de tartottunk itt multidiszciplináris tehetséggondozó napot, tehetséggondozó műhelyek is voltak a közelmúltban, és nyílt egy a matematika és természet kapcsolatát szemléltető kiállítás is. A legnagyobb öröm számomra az, hogy az emlékház képes a folyamatos megújulásra, legutóbb például újabb festmények érkeztek hozzánk: ajándékként megkaptuk Ferencz József portréját, a legújabb Than Mór-reprodukció pedig Árpád bejövetelét ábrázolja. Az eredetileg 26 darabos reprodukciós tárlat most már 29 alkotásból áll, és a legtöbb Korhecz Papp Zsuzsanna szabadkai restaurátor munkája – számolt be az eredményekről Bonifárt László.

A tárlat anyaga mellett az interaktív, tudományos játékpark is bővült, mostanság a legtöbben például a lebegő labdával játszanak, de a megépült udvar is tartalmas szórakozást ígér: hátul sakkpálya található, és rövidesen elkészül a hagyományos játékokat és mesterségeket bemutató sarok is. Bonifárték most azt tervezik: azoknak, akik ellátogatnak a Than Emlékházba, rendhagyó idegenvezetés keretében, játékos, interaktív formában a várost is bemutatják.