2024. április 28., vasárnap

A szecesszió kincsei Szegeden és a Vajdaságban

Szeged és Szabadka „századfordulós ékköveit” mutatja be a szegedi városházán nyílt kiállítás. Egy uniós program keretében a két város szecessziós épületeit térképezték fel, amelyből könyv is született. A kötetet a kiállítás megnyitója után mutatták be a házasságkötő teremben.

Szeged önkormányzata 2012 májusában nyújtotta be pályázatát a szabadkai önkormányzattal közösen a Századfordulós ékkövek – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában című, 293 ezer eurós uniós támogatást kapott projektre, melynek célja, hogy Szeged, Szabadka és Zenta között fejlesszék a turisztikai és örökségvédelmi együttműködést, erősítsék a közös kulturális, társadalmi, gazdasági kapcsolatokat. Ennek keretében a Tisza-parti városban felújították a tetőszerkezetét a 2006-ban műemlékké nyilvánított, több mint 100 esztendős Gróf-palotának, majd elkészült a szintén szegedi Schaffer-palota homlokzat- és tetőrekonstrukciós terve is.

A Željko Vukelić fotóművész képeiből nyílt tárlat megnyitóján Igaz Ágnes irodavezető elmondta, az uniós program része volt, hogy Szeged, Szabadka és Zenta szecessziós épületei, értékei színvonalasan bemutathatók legyenek, ezért egy határon átnyúló turisztikai programcsomag is készült. Ebben tematikus útvonalajánlás is szerepel a látogatásra javasolt épületek megjelölésével és bemutatásával. A programcsomag része a most megnyílt kiállítás is, mely a szegedi és szabadkai épületek olyan apró részleteit hozzák közel a kiállítást látogatókhoz, melyeket a mindennapi élet során nehezen figyelhetnének meg. Összesen hatvan szecessziós épület adatait dolgozták fel a határ két oldalán, ezekből negyven került be részletesen is a kötetbe. Az album tipográfiáját Kóthay Gábor tervezte, a színes, kiváló minőségben nyomtatott fotókat pedig Dusha Béla készítette.