2024. május 2., csütörtök

Nehéz helyzetben az óvodák

Az újvidéki Radosno detinjstvo gyermekintézmény évek óta pénzügyi gondokkal küzd, a dolgozóknak csökkentették a fizetését, a várandós anyukák pedig csak hébe-hóba kapják kézhez a szülési szabadság idején járó támogatást. A múlt héten betelt a pohár, a gyermekintézmény dolgozói a városi képviselő-testület elé vonultak, tiltakoztak az óvoda vezetősége ellen.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A probléma nem újkeletű, a Radosno detinjstvo évek óta halmozza az adósságát. A gyermekintézmény 2007 és 2012 között 292 millió dináros adósságot halmozott fel, az említett időszakban nem fizették az adót és a járulékokat sem. Tavaly a nyár folyamán az újvidéki városi vezetés bejelentette, sikerült megállapodni a belgrádi adóhivatallal a Radosno detinjstvo számlája zárolásának a feloldásáról. A megállapodás lényege, hogy az évek folyamán felhalmozott adósságot kétéves lefizetéssel törleszti az intézmény.

Marko Grgurević, a Radosno detinjtsvo igazgatója elmondta, a város már többször is felvetette, az intézményben megoldást kell találni a munkafeleslegre is, mert a város több száz munkással kevesebbet hagyott jóvá, mint amennyien dolgoznak.

– Nagyrészt a városi költségvetésből élünk meg, valamint az intézmény bevételeiből. Azért nő az adósságunk, mert folyamatosan fizetjük a többletmunkaerőt, valamint nincs előirányozva pénz a régebbi adósságunk törlesztésére, a beszállítók pedig óriási kamatokat számolnak fel a kifizetés késéséért – mondta Grgurević.

Tavaly októberben a gyermekintézményben bejelentették, a marketinggel és minőség-ellenőrzéssel foglalkozó részleget beszüntetik, és ennek köszönhetően 70 munkástól szabadul meg az óvoda.

A 2007 és 2012 között kitalált munkahelyekről régebben Miloš Vučević polgármester is nyilatkozott, és elmondta: a gyermekintézményben kilenc PR-szakértő dolgozik, továbbá rengeteg ügyvédet, közgazdászt és történészt foglalkoztatnak.

Közben szexuális zaklatásért elítélték Borislav Samardžićot, a Radosno detinjstvo egykori igazgatóját. A gyermekintézmény egymillió dináros kártérítést köteles kifizetni a szexuális zaklatás áldozatának, de az óvodákat tömörítő intézmény vezetősége kijelentette, ők Samardžićtyal fizettetik meg az összeget.

Azok a dolgozók, akik szülési szabadságon voltak, nem kapták kézhez a támogatást, ezért végső elkeseredettségükben a tartományi ombudsmanhoz fordultak. A tartományi ombudsman levélben fordult a gyermekintézmény vezetőségéhez, figyelmeztette a vezetőséget, hogy mulasztást követtek el, mert nem fizették ki a várandós anyukák járandóságait a fizetésekkel egy időben. Az egyszeri figyelmeztetés természetesen nem járt eredménnyel, így csak akkor javult a helyzet, miután a tartományi ombudsman felhívást intézett az önkormányzathoz és az óvoda vezetőségéhez is. A Radosno detinjstvo igazgatója szerint, annak ellenére, hogy az intézmény számlája zárolva volt, és pénzszűkében vannak, a várandós anyukáknak a jövőben idejében kiutálják a támogatásokat.

– Jelenleg tíz havi részletet kifizettünk, még csak a februárral tartozunk, és ha azt is sikerül befizetni, akkor azután már a fizetésekkel egy időben utaljuk a támogatásokat – véli Grgurević. A Radosno detinjstvóban 93 várandós anyuka dolgozik.

A problémákat csak fokozza, hogy Újvidéken őszre újra nem lesz elegendő hely az óvodákban. A szülők keddig jelenthették be csemetéiket a Radosno detinjstvóba, kb. 4000 gyermek szeretne bejutni a gyermekintézménybe. Az újvidéki ovikba jelenleg 15 600 gyermek jár, ősztől ez a szám hozzávetőleg 16 000-re nő. Péterváradon elkészült az óvoda, már csak a műszaki vizsgálaton kell átesni az épületnek, a berendezést az önkormányzat biztosítja. A Munkás utcai óvoda már évek óta épül, a munkálatok itt is befejeződtek, de egyelőre nincs pénz a berendezésre, és Veterniken is az utómunkálatok folynak az ottani ovi megépítésénél. Ha minden ideálisan alakul, akkor őszre három új ovi várja a gyermekeket, az eddigi tapasztalatok alapján azonban az is nagy eredmény lenne, ha ezekből egy elkészülne. Abban az esetben, ha mind a három ovi elkészülne, a gyermekek 95 százaléka bejutna az oviba.

A Radosno detinjstvo igazgatója a napokban kijelentette, végre feloldották az intézmény bankszámlájának zárolását, úgyhogy megkezdték a beszállítók iránti tartozások kifizetését. Hozzátette, a hónap végéig elkészül a munkahelyek átszervezése, és akkorra pontosan tudni lehet majd, mekkora a munkafelesleg.

Grgurević kijelentette, a márciusi fizetéseket a napokban kifizetik, és mivel a hónap végéig eldől, ki számít munkafeleslegnek, májustól teljes fizetést kapnak a dolgozók. A gyermekintézmény őszre megpróbálja növelni azoknak a dolgozóknak a számát, akik a gyermekekkel foglalkoznak. Ha az új óvodákat berendezik, 50 új szobával bővül a gyermekintézmény kapacitása, ezért új munkaerőre lesz szükség.

Mindez egyelőre csak ígérgetés, az önkormányzat megpróbálta megoldani a helyzetet, többször is bejelentették, hogy az új ovik elkészülnek, de ebből nem lett semmi, mindig volt valami fontosabb.

A dolgozók a múlt héten tiltakozó megmozdulást szerveztek, és a városi képviselő-testület épülete elé vonultak. Azt követelték, hogy vonják felelősségre azokat a személyeket, akik bajba keverték a Radosno detinjstvót. A tiltakozó óvodák munkásai kijelentették, nincs pénz alapvető dolgokra sem, a gyermekek reggelijére, üzemanyagra, tisztálkodószerekre, a dolgozók fizetéséről nem is beszélve. Mindezek mellett a Radosno detinjstvo számláját újra zárolták, mert nem voltak képesek kifizetni az adóhivatalnak az utolsó törlesztési részletet, és a munkafelesleget sem sikerült megoldani. Egyes információk szerint a tiltakozással egy időben befizették az adóhivatalnak a tartozást, de a dolgozók szerint ez nem jelent nagy változást az ügyben, mert továbbra sem lesz pénz a rendes működéshez.