2024. május 2., csütörtök

Harc egy kisfiú életéért, boldog gyermekkoráért

A három és fél éves bácsfeketehegyi kisfiú külföldi gyógykezelése több mint hetvenezer euróba kerül

Amikor meglátogattuk a bácsfeketehegyi Prnjat családot, két hónap után újra otthon volt Dragan, a súlyosan beteg kisfiú és édesapja, Dejan. Két hónapot töltöttek ugyanis az újvidéki klinikán, és valószínűleg már az ünnepek után újra vissza kell menniük. Szerettünk volna vele is találkozni, de éppen aludt és semmiképpen sem akartuk megzavarni a pihenését.

A kisfiú szenvedése röviddel újév után kezdődött, azzal, hogy fájdalmassá vált számára a vizelés.

– Az orvosok húgyhólyaggyulladásra gyanakodtak és erre el is kezdték a kezelést, de az állapota nem javult, sőt vér is megjelent a vizeletében. Még január folyamán bevittük ezért Szabadkára egy magánklinikára, ahol ultrahangos vizsgálattal azt állapították meg, hogy elváltozást látnak a vese táján. Már másnap vittük Újvidékre, ahol azonnal bent is tartották, 27-én citoszkópia-vizsgálatot végeztek rajta, mintát vettek és február hatodikán hivatalosan is közölték velünk, hogy rosszindulatú daganatról van szó. A sebészeten katétert vezettek be neki és elkezdődött a citosztatikumos kezelés, amelyből eddig három „túrát” vett fel – mondja Bernadett, a kisfiú édesanyja.

A kisgyerekkel a kórházi kezelés idején édesapja, Dejan volt, így egyeztek meg, hiszen az anyukának otthon kellett maradnia a kilenc hónapos Markóval.

– Az elsődleges terv az volt, hogy itt Újvidéken operálja meg dr. Jörg Fuchs, a tübingeni gyermekklinika orvosprofesszora. Itt tartózkodott ugyanis Újvidéken egy szaktanácskozáson és azt tervezték, hogy itt-tartózkodása idején négy gyereket meg is tud majd operálni. A többit meg is operálta, de Dragant nem. Azt mondta, itt csak olyan beavatkozást tud végezni, hogy eltávolítja a húgyhólyagot és a prosztatát is és akkor egész életében sztómát (testre rögzített ürítő zacskót) kell viselnie és a prosztata eltávolítása után a családról is le kellene mondania.A professzor azt javasolta, hogy vegyen fel még két túra citosztatikumos kezelést és utána vigyük ki Tübingenbe, ahol milliméteres pontossággal sugarazással megölik a rákos sejteket és utána mindjárt meg is operálják. Ez esetben a hólyagnak is és a prosztatának is csak egy részét kellene eltávolítani, vagyis a beavatkozások után normális életet élhetne, családot alapíthatna. Ez a gyógykezelés azonban nagyon drága. Éppen tegnap kaptuk meg az elő számlát: 75 ezer euróba kerül – sorolja Dejan, az apa, akivel, akárcsak Bernadettel, magyarul beszélgetünk, hiszen jó maga is vegyes házasságból származik, meg hát Bácsfeketehegyen nem is volt nehéz az iskolatársaktól is megtanulni a nyelvet.

A szülőktől megkaptam az adományokra nyitott számlák számát is. A dináradományokat a belgrádi Komercijalna banka, Filijala Subotica, ekspozitura 8AT5 Ekspozitura Bačka Topola címre kell befizetni a 205-9011005447270-15 számra, a devizaadományokat pedig a SWIFT-BIC:KOBBRSBG Komercijalna banka AD BEOGRAD, Svetog Save 14.Srbija, IBAN /Accont number: RS 35205903102060995316 számra Dragan Prnjat, 13. juli 29. 24323 Feketić címre.

Dejan évek óta sikeresen vezeti a női kézilabdacsapatot. Nem csoda tehát, hogy elsőként éppen egy jótékonysági sportrendezvényt tartottak nemrégiben, de a család megsegítéséhez hozzájárult több helybeli vállalkozó is, jótékonysági előadás is volt, az ismerősök, rokonok is adakoztak.

– Másfél hét alatt mintegy tízezer euró gyűlt össze, s ez természetesen korántsem elegendő. Ezért is próbálunk megmozgatni mindenkit és felkérni a segítségre minden jó szándékú embert, hiszen a családnak nincs annyi pénze, hogy pótolni tudja a hiányzó összeget. Az ünnepek után még két citosztatikumos kezelést kell felvennie. Ez azt jelenti, hogy a tübingeni operációra körülbelül két hónap múlva kerülhet sor. Talán addig össze tudjuk gyűjteni a szükséges pénzt – mondja Bernadett, Dejan pedig hozzáteszi, hogy a napokban egy SMS számot is nyitnak és minden hívással 100 dinárt adományoznak a kisfiúnak.