2024. május 2., csütörtök

Több pénzre lenne szüksége a civil szférának

Megközelítőleg 9 milliárd dinárral támogatta az állam a civil szervezeteket

A civil szervezetekre fordított közpénzek átláthatósága elsősorban a törvényes előírásoktól függ, illetve azok alkalmazásától. Mindenképpen fontos, hogy a közpénzek útját követni lehessen, erre mutatott rá Milena Banović, a kormány civil szervezetekkel együttműködő irodája civil szervezetek fejlesztésével megbízott részlegének a vezetője azon a tanácskozáson, amelyet a kormány a szabadkai Aarchus Központtal közösen tartott meg, témája pedig a civil szervezeteknek átutalt, 2012-es költségvetési összeg beszámolója volt.

A civil szervezetekkel együttműködő iroda az elmúlt időszakban felmérést végzett az önkormányzatokban, ám nem kapták meg a szükséges választ az elküldött kérdések mindegyikére, az önkormányzatok egy része ugyanis nem is válaszolt, egy része pedig hiányos választ adott.

– Azokból az adatokból, amelyeket sikerült begyűjtenünk – ki kell emelnem, hogy nem teljes adatokról van szó, mivel a szükséges információk csupán 64 százalékát bocsátották a rendelkezésünkre –, kiderül, hogy három szinten, vagyis az önkormányzati, a tartományi és az állami szinten összesen 9 milliárd dinárt fordítottak a közpénzekből a civil szervezetek támogatására 2012-ben. Leggyakrabban a sportot, a fiatalokat, a környezetvédelmet, a művelődést, illetve szociális védelmet támogatták, vagyis ezek azok a területek, amelyek projektumai állami támogatást kaptak – részletezte Milena Banović. Elmondta, a szabadkai önkormányzat sem bocsátott a rendelkezésükre minden szükséges adatot, így azokat egyelőre nem lehetett feldolgozni sem, de a rendelkezésükre álló adatok szerint Szabadkán 2012-ben 87 millió dinárt különítettek el a különböző civil szervezetek projektumainak támogatására.                                                        – A civil szervezetekkel együttműködő iroda jelenleg egy olyan stratégia kidolgozásán dolgozik, amely alkalmazása várhatóan egy olyan környezetet alakít ki, amely elősegíti a civil szervezetek fejlődését. Már megtartottuk az első nagy gyűlésünket, amelyen több mint 300-an vettek részt, és már most kiemeltük azokat a prioritásokat, amelyeknek mindenképpen szerepelniük kell a stratégiában – magyarázta.

Snježana Mitrović, a Szabadkai Regionális Aarchus Központ képviseltében elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy a pályázati bizottságban részt vegyen egy olyan személy is, aki a civil szektort képviseli. Eddig erre nem volt lehetőség, csupán a politika által kinevezett személyek végezték a munkájukat a bizottságon belül.

– Szeretnénk, ha a polgármester csakúgy, ahogy fogadta a mezőgazdasági termelőket, fogadja a civil szervezetek képviselőit is, ismerje meg a munkájukat, információim szerint ugyanis a Városi Tanács tagjainak fogalma sincs, hogy mivel foglalkozik a szabadkai civil szervezetek többsége – emelte ki Snježana Mitrović. Rámutatott arra is, hogy a szervezetük szeretne együttműködési szerződést aláírni az önkormányzattal, ez a EU-s pályázatokhoz elengedhetetlen.                                                                                                                        – Nemtetszésünknek szeretnénk hangot adni, hogy bár az önkormányzat növelte a környezetvédelmi alapban levő összeget, mégis legfeljebb 60-70 ezer dinár támogatást kaphatnak a civil szervezetek a pályázatokra, amivel nem lehet sok mindent kezdeni, valamint eddig az önkormányzat arra sem adott indoklást, hogy mely szervezetek pályázatát milyen okból utasította vissza, ezekről a megjegyzéseinkről írásban is értesítjük majd az önkormányzatot – hangsúlyozta Mitrović.