2024. május 9., csütörtök

Új „nagyhíd” épül

Elkészült a Topolya és Kishegyes közötti új vasúti felüljáró terve – Az új felüljáróra a gyorsvasút megépítése okán is szükség van

Több évtizedes gond oldódik meg, ha a tervezett időben sikerül felépíteni az új vasúti felüljárót az M22-es, régi nemzetközi úton Kishegyes és Topolya között.

Tizenöt éve annak, hogy a kishegyesiek szóhasználatában „nagyhídnak” nevezett vasúti felüljáró talapzata megindult, és sürgősen alá kellett támasztani. Az alátámasztás természetesen csak ideiglenes intézkedés volt, de úgy látszik, évtizedekre szólt. A helyzet most már olyan, hogy tavaly a köztársasági közlekedésügyi felügyelő be akarta tiltani rajta a forgalmat. Ez szerencsére nem történt meg, de a község, a tartomány, a köztársasági útügyi igazgatóság és a közlekedési felügyelőség képviselői megállapodtak abban, hogy a lehető leggyorsabban ki kell dolgozni a terveket, és fel kell építeni az új felüljárót.

– Ezen a megbeszélésen tudtuk meg azt is, hogy Vajdaságban ez a legrosszabb állapotban levő híd, az alátámasztás és a 10 tonnás és 40 kilométeres korlátozások pedig nem oldják meg a helyzetet. A terv kidolgozása tavaly augusztusban kezdődött el, és a tervkészítés költségeit teljes egészében a Szerbiai Útügyi Közvállalat fizeti. Két fontos körülmény sürgette a híd felépítését. Az egyik az, hogy ezt az utat kiszélesítik, s a Szabadka–Topolya közötti szakasz már el is készült. A másik körülmény, hogy a tervbe vett gyorsvasutat sem lehetett volna kiépíteni, hiszen a régi híd alatt nem fért volna el két vágány. Az új híd kidolgozása közben felmerültek olyan elképzelések, hogy a hidat éppen az előbb említettek miatt csak derékszögben lehet megépíteni a vágányokhoz képest. A terv szerint a híd és a sínpárok kicsit nagyobb szöget zárnak majd be, mint a mostani híd, de nem lesz derékszögű, csak egy enyhe kanyar a híd előtt. Kedvező körülménynek számít az is, hogy az építkezés nem fogja zavarni a közlekedést az új híd elkészültéig – hallottuk Baranyi Szilárd kishegyesi pénz- és tervügyi osztályvezetőtől.

Újdonságnak számít majd az is, hogy az Agriromagna mezőgazdasági vállalatnak is módosul a csatlakozása az M22-es útra. Most közvetlenül a híd előtt csatlakozhatnak be a forgalomba, az új híd megépülése után viszont, közlekedésbiztonsági szempontból, mintegy 150 méterre a híd előtt Kishegyes felé.

– Az is szerencsés körülmény, hogy az új híd megépítéséhez mindössze egyhektárnyi területet kell kisajátítani, annak is a túlnyomó része az Agriromagna cég birtokában van. Ha a tervdokumentumok időre elkészülnek, szerintem, őszre már el is kezdődhetnek az alapozási munkálatok, s ha folyamatos lesz az építkezés, egy év alatt be is tudják fejezni. Nem tudom, hogy pontosan mennyibe kerül majd a kivitelezés, de becslésem szerint az összeg másfél és két millió euró között mozog – mondta Baranyi Szilárd.

A terv egyébként május 14-ig tekinthető meg és tehető rá észrevétel a kishegyesi  községháza 21-es számú irodájában.