2024. április 28., vasárnap

Szárazság jön, lehet locsolni!

A zentai DTD Vízgazdálkodási Vállalat több öntözőszivattyút is megjavított Zenta, Ada és Magyarkanizsa területén, öntözővizet biztosítva ezzel a csatornákba

Száraz év elé nézünk, mondják a zentai DTD Vízgazdálkodási Vállalatban.

Szilágyi Gábor, a vállalat műszaki igazgatója szerint a DTD évtizedes átlagkimutatásaihoz viszonyítva idén tavasszal kevés csapadék esett, kútjaikban a talajvíz szintje jóval alacsonyabban van, mint szokott, és a Tisza vízszintje is alacsonyabb az ilyenkor mért átlagosnál, vagyis úgy néz ki, a termelőknek idén öntözniük kell a földjeiket, ezért is igyekeztek minél több csatornába vizet biztosítani.

– A jelenlegi mutatók szerint száraz évünk lesz. Ezen előrejelzésünket arra alapozzuk, hogy a földek jelenleg is szárazak, ugyanis az ősz és a tél nem volt olyan csapadékos, hogy megteltek volna vízzel, aztán idén februárban és márciusban feleannyi eső esett, mint szokott. A kútjaink, melyekben a talajvíz szintjét mérjük, szintén arról árulkodnak, hogy a talajvíz jóval alacsonyabban van az ilyenkor szokásosnál, ráadásul a Tiszának is alacsony a vízállása, és az is kihatással van a talajvízre. Tudva ezt, több helyen is, ahol valamilyen oknál fogva nem működött a szivattyú, megjavítottuk, hogy öntözővizet biztosítsunk a csatornáinkba. A zentai mezőgazdasági termelők figyelmét arra hívnám fel, hogy befejeztük a CS-5 Agrofil 0,5 m3/s vízhozamú öntözőszivattyúnk javítását, amely a zentai réti öblözet keleti részén lévő öntözőcsatornákba, vagyis a Pánába biztosít öntözővizet. Üzembe helyeztük továbbá a csésztói 0,5 m3/s vízhozamú öntözőszivattyúnkat, ami azokat a termelőket érinti, akik az öntözővizet a Felsőhegy melletti csatornákból használják. Ezt azért kellett javítanunk, mert a szivattyú elektromos berendezéseit a tolvajok megrongálták, így most korszerű riasztórendszert építettünk bele. Azoknak a magyarkanizsai termelőknek, akik az öntözővizet a Kocsis-csatornából használják, a figyelmébe ajánljuk, hogy megjavítottuk és üzembe helyeztük a CS-9 Eperfás úti, 0,5 m3/s kapacitású öntözőszivattyút. Ezt is a lopások után kellett javítanunk. A moholi mezőgazdasági termelőknek pedig azt kell tudniuk, hogy a K-II-0 moholi réti főcsatornán 3 új orsós zsilipet építettünk be, hogy visszatartsuk az öntözővizet – számolt be Szilágyi a változásokról.

A DTD arra kéri a mezőgazdasági termelőket, hogy ha lopást észlelnek a csatornákat irányító és vízbiztosító tárgyakon, mielőbb szóljanak a vállalat műszaki szakembereinek, hogy azok időben cselekedjenek, és a termelők ne maradjanak öntözővíz nélkül.