2024. május 7., kedd
ÚJ KÖNYVEK

A német doktor

LUCÍA PUENZO: A NÉMET DOKTOR

Josef Mengele a háború után Argentínába szökik, de a bőréből nem tud kibújni: megszállottan érdeklődik az emberek génállománya és külseje között megfigyelhető összefüggés iránt. Hírhedt emberkísérleteit ugyan nem folytathatja, de a vártnál jobban kielégíti egy véletlenszerűen kínálkozó lehetőség. Miután megismerkedik zavaros, beteges hajlamainak új tárgyával, a kis Lilithtel, megpillantja a kislány kedvencét, Herlitzkát. Innen az ötlet, hogy árja porcelánbabákat kezdjen gyártani egy patagóniai kisvárosban.

A német doktor című filmet a 2013-as cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették először, Lilith édesanyjának szerepében Natalia Oreiróval, aki több díjat nyert el alakításáért.

CAMILA GREBE – ÅSA TRÄFF: A TERAPEUTA

Siri Bergmann pszichoterapeutaként dolgozik. Férje halála után egyedül él egy tengerparti házban. Páciensei egyikét, Sarát, akinek állapota javulóban van, a Siri háza melletti partszakaszon találják holtan. Annyit tudnak, hogy az önsebesítésre hajlamos lánynak az utóbbi időben egy idősebb barátja volt. Siri egyre inkább úgy érzi, figyelik őt, és a gyilkosság is ellene irányul, ezért elköltözik a házból. Miután egy gyanúsítottat a rendőrség letartóztat, visszaköltözik, és ekkor derül fény sok mindenre.

A sodró erejű pszichothriller hitelesen mutatja be: a terápia is egyfajta nyomozás, de a terapeutának is le kell ásnia lelke legmélyebb bugyraiba, hogy rájöjjön az igazságra.

JOUVAIN: AZ ELVESZETT KÖZLEGÉNY

Ki rejtőzik a titokzatos Jouvain név alatt? Ez ennek a légiós regénynek az egyik legérdekesebb kérdése. Rejtőt illetve P. Howardot sokan utánozták, volt olyan, is, aki több néven ontotta az idegenlégiós történeteket. A legjobb „epigon”, Charles Lorre (Nagy Károly egyik álneve) is lehetett e vidám légiós regény szerzője. Ő sokszor igen szellemesen, jó humorral írta meg légiós történeteit, de sok minden szól Rejtő szerzősége mellett is.

Végül is teljesen mindegy. Az 1942-ben először megjelent regény szórakoztató olvasmány a műfaj kedvelőinek.