2024. május 5., vasárnap

Harmadszorra is Arany Páva – nagydíjasok a csókai aranyhangú legények

A csókai Rákóczi férfikórus sikeresen szerepelt a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének legutóbbi, a magyarországi Deszken megrendezett minősítőjén, és ismét, immár harmadik alkalommal is kiérdemelte az Arany Páva nagydíjat. A neves rendezvényre azokat a népzenei csoportokat invitálták meg a szervezők, amelyek a KÓTA-minősítők 17. ciklusában elérték az Arany Páva fokozatot. A felmérésen összesen kilenc fellépő vett részt, s ezek közül hatan érdemelték ki most a legeslegjobbaknak járó elismerést.

Sziveri Szabolcs, a kórus művészeti vezetője arról számolt be, hogy igen erős mezőnnyel szembesültek, amely a bírálóbizottság szerint is igen ritkaságnak számít a minősítők történetében, ahogyan az is, hogy a fellépők ilyen nagy arányban tudták teljesíteni a mércét. Az időszakos megmérettetés kapcsán a férfikórus művészeti vezetője elmondta, hogy mindez egyrészt arra szolgál, hogy az itt fellépő csapatok képesek legyenek tartani egy állandó szintet a produkciójukban, vagyis ez egyfajta motiváció is számukra, másrészt a fellépőket a bírálóbizottság tagjai értékelik, elmondják, hogy milyen volt a produkciójuk, illetve tanácsokat adnak, amit az elkövetkezőkben igyekeznek megszívlelni a népzenei együttesek.

A kórus egyébként legközelebb egy pályázat keretében, a palicsi Szederinda vegyes kórussal együtt május 3-án vendégeskedik és lép fel Magyarországon, Csólyospálos falujában, valamint az elmúlt időszakban kötött barátságoknak köszönhetően több fesztiválmeghívásnak is eleget szándékoznak tenni a csókai aranyhangú legények. Ezenkívül július 12-én avatják fel a csókai plébánia udvarában II. Rákóczi Ferenc méltóságos fejedelem fából kifaragott állószobrát, amit a férfikórus felkérésére készítettek el az idei oromhegyesi fafaragó táborban. A Nemzeti Kulturális Alap és a Rákóczi Szövetség által támogatott rendezvényre a Kárpát-medence egész területéről várnak egy autóbusznyi vendéget, de meghívták Patrubány Miklóst, a Magyarok Világszövetségének elnökét, valamint a magyar kormány képviselőit is. Úgyszintén Csókán szeretnék megrendezni a IV. magyar nemzeti kórusfesztivált is, amelyen viszonozni tudnák a barátaik külföldi meghívásait is, valamint a részt vevő kórusok számára KÓTA-minősítési lehetőséget is biztosítanának.