2024. május 12., vasárnap

Nemcsak finom, egészséges is

Horgosi termelők fáradoznak a tökmagkrém és a tökmagolaj népszerűsítésén

Valamikor, nem is olyan rég, a tökmagnak valódi közösségkovácsoló szerepe volt a délutáni utcára kiülős beszélgetéseknél vagy az esti nagy kártyázásoknál. Még gyermekkoromból emlékszem rá, hogy nagymamám a tüzelős kályhájában pirította mindig a tökmagot, aminek az illata belengte a nyári konyhát, mi, gyerekek pedig a közelben sunnyogtunk, hogy majd elsőként tömhessük tele nadrágzsebeinket a magokkal.

Ma az üzletek polcain található csomagolt, hófehér szemek sem kinézetre, sem ízre nem hasonlítanak ahhoz, amit a nagyanyám készített anno (a figyelmeztetés ellenére az övét gyakran még héjastul is elrágcsáltuk, annyira finom volt).

Nemrégiben egy ismerősöm egy csodás szósszal vendégelt meg, amelyben a tejfölön, fokhagymán és són kívül a titkos összetevő a tökmagkrém volt – pirított kenyérre kenve valódi csemege –, s akkor derült ki, hogy bizony a finomságért még csak messzire sem kell menni, hiszen Horgoson készítik.

Azt bizonyára sokan tudják, hogy a horgosi Danyi család évek óta foglalkozik tökmaggal, de hogy az utóbbi két évben már feldolgozott formában is forgalmazzák a termést, már kevesen.

– 2002-ben kezdtünk el ezzel komolyabban foglalkozni. Megvásároltuk a kombájnt, a szárítót, és natúron adtuk el a magot. Májusban lesz két éve, hogy fel is dolgozzuk a termést. Itt nálunk a hajdújárási Suncokretnek szállítjuk, ők forgalmazzák a nyers és pirított magot, emellett pedig az ő címkéjükkel árusítjuk nálunk az olajat és a krémet – meséli Danyi József, a családfő, aki elmondja, hogy a Suncokret főleg Belgrádban forgalmazza a saját címkével ellátott termékeket, a lányuknak viszont Budapesten van cége, ők ott próbálnak piacot teremteni maguknak, hetente 3-4 kóstolással egybekötött termékbemutatót szerveznek, ugyanis a tökmag nemcsak finom, hanem egészséges is.

– Az a mottónk, hogy ami önből hiányzik, azt ebben megtalálja. Közismert, hogy a tökmagot a prosztataproblémákra használják, viszont a krémje azért különösen értékes, mert szelént tartalmaz, ami a mai búzafélékben csak nagyon kis mértékben található meg, holott fontos nyomelem az emberi szervezet számára, és rákmegelőző hatása van. Emellett az olaja 80% telítetlen zsírsavat tartalmaz, a szív- és érrendszeri problémák megelőzése érdekében ezért azt szoktam mondani, hogy a szalonnát tökmagolajba mártva együk.

József elmondja, hogy a mag, amit termesztenek, egy speciális, héj nélküli fajta, amelynek csupán egy ezüstös hártyája van.

– Körülbelül 7-8 évvel ezelőtt hozzánk is bekerült a kínai tökmag, amely jócskán leverte a piaci árát, de tudni kell azt is, hogy abban csak 10%-nyi hatóanyag van. Sajnos ma már egyre kevesebb tökmag van, kevesebben foglalkoznak vele, mivel az újfajta gyomirtó szerekkel kiirtották a kukoricásokból. Mi is valamikor 150 hektáron termeltünk, ma már mindössze 35 hektárnyi területen, de az a furcsa benne, hogy így, hogy most feldolgozzuk, ugyanakkora a hasznunk, mint annak idején. Nálunk ez nagyon új dolog, eddig azért nem tudott elterjedni, mert kevesen hallottak róla, a tökmag még nem része a konyhánknak.