2024. május 2., csütörtök

Inog(hat) a zsidó kormány

Akár folytatja, akár abbahagyja a palesztin tárgyalásokat, veszélyben Netanjahu kormánya

Több minisztere is megfenyegette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kilép kormányából. Van, aki akkor, ha folytatja, van, aki akkor, ha abbahagyja a palesztin tárgyalásokat.

A kormány pénzügyminiszterét adó Jes Atid (Van Jövő) centrista párt kedden megerősítette a helyi médiának, hogy a párt kilép a koalícióból, ha véget érnek a palesztinokkal folytatott tárgyalások, ha megszűnik a békekötés reményében zajló diplomáciai folyamat. A kérdésben a következő napokban várható döntés. Hasonlóképpen nyilatkozott számos alkalommal a centrista Tnua (Mozgalom) párt két minisztere, Amir Perec környezetvédelmi miniszter és a tárgyalásokat vezető Cipi Livni igazságügyi miniszter is, balról fenyegetve a kormány egységét.

Ugyanakkor a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) nevű pártot vezető Naftali Bennet is kilépést ígért a kabinetből, de ő éppen akkor hagyja el Netanjahut, ha létrejön a megállapodás a tárgyalások folytatásáról, s ennek részeként várhatóan palesztin rabok újabb csoportja szabadul ki izraeli börtönéből.

A kormány egységének megőrzésére született Jeruzsálem javaslata az elengedésre váró izraeli arab foglyok külföldre történő száműzéséről, de ez a kompromisszumos javaslat a palesztinok ellenkezése miatt mindeddig meghiúsult. Ebben a patthelyzetben kiváló egérutat jelenthet a kormányfőnek a palesztin egység váratlan megszületése, ha maguk a csalódott palesztinok hagyják ott a tárgyalóasztalt. Ebben az esetben elháríthatja magáról a felelősséget a tárgyalások kudarcáért, s politikájának hibáztatása nélkül egyben tarthatja kabinetjét, már amennyiben a centrista pártok elfogadják azt az új helyzetet, hogy nincs remény a békekötésre a palesztinokkal.