2024. május 19., vasárnap

A kulturális élet egyik legjelentősebb zászlóvivője

A negyvenéves újvidéki Művészeti Akadémia kedden tartotta meg a jubileumi rendezvénysorozat központi ünnepségét

Az újvidéki Művészeti Akadémia 40. születésnapját ünnepli a napokban, a jubileumi rendezvénysorozat központi ünnepségét kedden tartották meg a Szerb Nemzeti Színházban. A felszólalások közötti szünetekben az akadémia színművészeti, zene és képzőművészeti szakos hallgatói szórakoztatták a közönséget.

– 40 évvel ezelőtt a vajdasági kormány döntést hozott az Akadémia magalapításáról, majd az elmúlt évek alatt az intézmény a tartomány, valamint Újvidék város kulturális életének egyik legjelentősebb zászlóvivője lett. Az Akadémia egy olyan tekintélyes felsőoktatási intézmény, amely a többnemzetiségű tartomány talaján eresztett gyökeret. A külföldi művészeti akadémiákkal szervezett közös programok és projektumok nemzetközi dimenzióval ruházzák fel az intézetünket – mondta mgr. Zoran Krajišnik, az újvidéki Művészeti Akadémia dékánja az ünnepség elején.

– Az Újvidéki Egyetem nagyon büszke arra, hogy a Művészeti Akadémia a részét képezi. Ha azt mondjuk, egyetem, elsősorban tudományra gondolunk, ahol ugyanakkor a művészetnek is helyet kell biztosítani. Noha gazdasági válság van, nem szabad megengedni, hogy az oktatás, a tudomány, a kultúra és az erkölcs is válságba kerüljön. A Művészeti Akadémia bebizonyította, hogy a válság éveiben is van lehetőség a fejlődésre – mutatott rá dr. Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora.

Slaviša Grujić tartományi művelődési titkár a baráti viszony fontosságát emelte ki beszédében, hozzátéve, hogy ő a Művészeti Akadémia barátjának tartja magát.
A műsor végén mgr. Zoran Krajišnik elismerő oklevelet adott át az akadémia négy évtizedes fennállásának folyamán támogatást nyújtó intézmények képviselőinek. Az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium, a tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, Japán szerbiai nagykövetsége, Azerbajdzsán szerbiai nagykövetsége, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövetsége, a Szerb Nemzeti Színház, a Vajdasági Rádió és Televízió, az újvidéki székhelyű Vajdasági Művelődési Intézet, a Vajdasági Múzeum, a Vajdasági Modern Művészetek Múzeuma, a Vajdasági Színházi Múzeum, az Újvidéki Színház, a Matica Srpska Képtár, Pavle Beljanski Emlékalapítvány, a NIS, a Kisherceg Alapítvány, az Újvidéki Műemlékvédelmi Intézet, Üzlethelyiségek Közvállalat, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont, Rajko Mamužić Képtár és az SMS Music Novi Sad hangszerüzlet részesült elismerésben.