2024. május 19., vasárnap

Akkreditációt szerezni

Az Izida Anya és Gyermekvédelmi Egyesület évek óta szeretné elérni, hogy állandó tétellé váljon a községi és a köztársasági költségvetésben is

A fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok napközis foglalkozását szervező bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Egyesület évek óta szeretné elérni, hogy állandó tétellé váljon a községi és a köztársasági költségvetésben is. Ez ugyanis azt jelentené, hogy nem kell minden évet az alapvető ellátás feltételeinek megteremtésével kezdeni.

A társaság évek óta foglalkozik nemcsak a bácsfeketehegyi, hanem a kishegyesi és szikicsi gyerekekkel, fiatalokkal egyaránt.

– Csökkentett óraszámmal, de az idén is folyamatosan működünk, vagyis minden hétfőn, szerdán és pénteken működtetjük a sérültek, vagy, ahogy mondani szoktuk, a fogyatékkal élők napközijét, minden korosztály, minden vallás és minden nemzetiség tagjai számára. A célunk azonban az, hogy akkreditációt kapjunk a köztársasági kormánytól, hogy ezt a tevékenységet megfelelően, a szakma követelményei szerint el tudjuk látni. Az aktivistáink és a szülők számára nemrégiben Zoran Saveski és Žana Erdeljan újvidéki szakemberek tartottak előadást. Ebben a legfontosabb üzenet az volt mindenki számára, hogy ezekkel az emberekkel gyengédnek, ugyanakkor határozottnak kell lenni. Ezek a követelmények természetesen ugyanúgy érvényesek a „normális” gyerekek számára is. A szülők is és a gyerekek is egy kicsit ugyanis magukra volta utalva. A cél pontos meghatározása megerősítette a szülőket is évtizedes odaadó munkájában. A másik előadás arról szólt, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk annak érdekében, hogy megszerezzük az említett akkreditációt, milyen legyen a szervezettség, mit kell tenni a normák betartása érdekében – mondta Papp Júlia, az anya és gyermekvédelmi egyesület elnöke.

A megbeszélésen nemcsak a községbeliek, hanem a topolyai, szenttamási, kúlai és magyarkanizsai az Izidához hasonló szervezetek képviselői is részt vettek.

– A műszaki feltételek, mint amilyen az akadálymentesítés, belső felszerelések többé-kevésbé mindenütt megvannak. A szerveződésben főleg abban kell összefognunk, hogy a megfelelő szakkádert biztosítsuk. Ennek egyik módja, ha egyesülünk, és egyik környezetben pedagógust, másikban orvost, harmadikban gyógypedagógust alkalmazunk. Ez valószínűleg működne is, de kérdés, hogy ezen belül az egyes egyesületek milyen mértékű önállóságot élveznének, pályázhatnának-e mondjuk önállóan, vagy kellene-e a központ jóváhagyása – hallottuk Papp Júliától.

A felmerült gondokat a tervek szerint őszig tisztázzák, és őszre talán meg is szerzik az akkreditációról szóló certifikátumot.