2024. május 6., hétfő

Bővül a gázvezeték az óbecsei ipari övezetben

A községi képviselő-testület április 14-ei döntése értelmében az óbecsei Gas Kft. használati jogot szerzett egy, az ipari övezetben található kőolaj, kőolajszármazékok és gáz termelésére, feldolgozására és szállítására alkalmas mérő- és szabályozóállomásra. Az önkormányzati gesztus fejében a vállalat gázvezetékeket épít ki az ipari övezetben, amivel óránként 3000 köbméter gázt tudnak majd biztosítani a felhasználóknak. Az erről szóló szerződést hétfőn írták alá a felek.

– A Gas vállalat ezzel a szerződéssel az ipari övezetben való terjeszkedésre és további hálózatépítésre kapott lehetőséget. Hétmillió dináros beruházást tervezünk, és a munkálatokkal júniusban végzünk. Az új beruházónak, a német KWS cégnek építjük ki a gázvezetéket, de az állomásnak köszönhetően minden további beruházó igényeit is ki tudjuk majd elégíteni – jelentette ki Radoslav Ivanović igazgató.

A Gas Kft. egyébként tízezer háztartás ellátására lenne jogosult, de jelenleg mindössze kétezer felhasználója van. Nekik összesen hárommillió köbméter gázt szállítanak le évente, de a KWS magnemesítő vállalat működésével ez a mennyiség 750 ezer köbméterrel fog megemelkedni.

Vuk Radojević polgármester szerint ezzel a szerződéssel jelentős előrelépés történt az ipari övezet infrastrukturális fejlesztésében.

– Az áramszolgáltatás is jobb lesz, mert 15 millió dinárból felújítjuk a hálózatot. Erre az Elektrovojvodina és az óbecsei önkormányzat is 7,5-7,5 millió dinárt áldoz, ehhez a regionális fejlesztési és önkormányzati minisztérium 2,5 millióval járult hozzá. Reményeim szerint a nyáron a szennyvízhálózat kiépítése is megkezdődik az ipari övezetben, ez 17 millió dinárba kerül, amihez az önkormányzat 12, az említett minisztérium pedig öt milliót ad – jelentette ki Radojević.

A polgármester azt is elmondta: a Vajdasági Nagyberuházási Alap megbízott igazgatójával, Nebojša Malenkovićtyal arról is sikerült megállapodni, hogy Óbecse mintegy 12 millió dinárt kap az ipari övezet trafóállomásainak a felújítására.

– Ez a projektum már korábban megkezdődött, de meghiúsult, mert az Elektrovojvodina szétszedte az állomások berendezéseit. Ebből a pénzből legalább két trafóállomást fel tudunk szerelni. A község csak ezekkel a beruházásokkal teheti vonzóvá az ipari övezetet a beruházók számára – mondta el Radojević.