2024. április 28., vasárnap

Sok esetben nem az áldozat a hibás

Pénteken baleset-szimulációt tartanak a korcsolyapályán

Az új közlekedési törvényeknek, illetve az elsősegélyképzés megszervezésének köszönhetően egyre több esetben közelítik meg a polgárok a balesetek helyszínét, és adnak a baleset körülményeiről, továbbá a sérülésekről információkat a rendőrségnek, illetve a mentőszolgálatnak. Ezek az információk pedig nagy jelentőségűek, hiszen a mentőszolgálat jobban fel tud készülni a terepre való kiszállásra – mondta Szendi Zsolt, a szabadkai mentőszolgálat munkatársától, illetve a baleset-szimuláció koordinátorától.

Legutóbb 2010-ben szervezték meg a baleset-szimulációt Szabadkán. Azóta új generáció fejezi be a középiskolát, és a szervezők ezen a szimuláción keresztül igyekeznek rámutatni a felelőtlen viselkedés veszélyeire és következményeire.

– Annak idején, amikor áttelepítettük a baleset-szimulációt Magyarországról, az alapvető célunk az volt, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét arra, milyen veszélyek leselkednek rájuk a közlekedésben. A szimuláció lényege annak pszichológiai hatása, hiszen azt szeretnénk, hogy a fiatalok felelősségteljesebben vegyenek részt a közlekedésben. Azt is be szeretnék mutatni a fiataloknak, hogy mit tehetnek azok, akik a baleset helyszínén tartózkodnak, és hogyan kell segítséget hívniuk – részletezte a program céljait Szendi Zsolt.                                                                                                                               – Természetesen, azonkívül, hogy a fiatalok, a kezdő sofőrök és a polgárok tájékoztatást kapnak arról, hogy miként kell egy baleset helyszínén viselkedni, a mentőegységek: a mentőszolgálat, a tűzoltóegységek és a rendőrség is együtt gyakorolhatnak, amire nagyon ritkán nyílik lehetőség – fűzte hozzá.

Milica Lazić, a szabadkai Rotaract elnöke elmondta, hogy sajnos számos közúti balesetnek a fiatalok esnek áldozatul. Nem ritkán az alkoholfogyasztás vagy a kábítószer-használat a balesetek kiváltó okai. Éppen ezért fontosnak tarják ily módon hangsúlyozni, hogy a kábítószer-, illetve alkoholfogyasztás milyen következményekkel járhat a közlekedésben, hiszen nem mindig a baleset okozója esik a baleset áldozatául.

Pénteken elsősorban a fiatalokra számítanak, de minden érdeklő megtekintheti a baleset-szimulációt a városi Kisstadionban (korcsolyapálya) 12 órai kezdettel. A bemutatót a szabadkai Rotaract szervezi a városi önkormányzat támogatásával, és teljes felszereléssel részt vesz a szabadkai mentőállomás, a tűzoltóegységek, a közlekedési rendőrség, valamint a Funero temetkezési vállalat.

A szervezők nagy érdeklődésre számítanak, ezért arra kérik az érdeklődő fiatalokat és a polgárokat, hogy a helyszínre a bemutató kezdete előtt fél órával érkezzenek meg. Kiemelték, az időjárási viszonyoktól függetlenül megtartják a szimulációt, hiszen a balesetek bármikor megtörténhetnek.