2024. május 4., szombat

A könyv trónja megingathatatlan

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Törökország
Sofi Oksanen  átveszi  a díjat

Sofi Oksanen átveszi a díjat

– A könyvfesztiválok sikerei a világban bizonyítják, hogy ameddig emberi civilizáció lesz, addig a könyv meghatározó eleme lesz ennek – fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján a budapesti Millenárison. A 300 újdonságot felvonultató, vasárnapig tartó seregszemlén az idén Törökország a díszvendég, író díszvendég pedig Sofi Oksanen finn író.

– A könyv trónja megingathatatlan – jelentette ki Navracsics Tibor.

Abdurrahman Arici, a török kulturális és turisztikai miniszter helyettese az évszázados török–magyar kulturális kapcsolatokat idézte fel. Hangsúlyozta: az irodalom kaput nyit a népek között, ezért arra van szükség, hogy minél több művet fordítsanak le magyarról törökre és fordítva.

Szólt arról is, hogy a török könyvkiadás reneszánszát éli, amit a könyvfesztiválokon való szereplésük is tükröz: Frankfurt, London után Budapesten díszvendég Törökország, majd Peking következik.

A miniszterhelyettes a török fordítói programot ismertetve elmondta, hogy a 2005-ben indult támogatásnak köszönhetően eddig 1559 művet fordítottak le 56 idegen nyelvre, magyar fordítása eddig 27 műnek készült el. Kiemelte: a török könyvpiac forgalma 300 százalékkal nőtt három év alatt, jelenleg évi 7,1 könyv jut minden egyes török lakosra, és ezzel a könyvkiadás vált Törökország legdinamikusabban fejlődő ágazatává.

Abdurrahman Arici emlékeztetett arra, hogy a török díszvendégség után Magyarország mutatkozhat be díszvendégként Isztambulban az idén novemberben a nemzetközi könyvvásáron.

Sofi Oksanen finn írónő vehette át a Budapest Nagydíjat a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitónapján csütörtökön.

,,Az elismerés most olyan írónőnek szól, aki nemcsak Finnország legismertebb kortárs alkotója, hanem szó szerinti értelemben nemzetközi hírű irodalmi jelenséggé vált” – méltatta Sofi Oksanent Tarlós István főpolgármester. Kiemelte: a díj bizonyítéka annak, hogy az igényes és irodalomértő budapesti közönség nagyra értékeli mindezt.

Sofi Oksanen köszönetet mondott a fordítóinak, szerkesztőinek, az előző generációknak, valamint mindazoknak, akik a szólásszabadságot védik, mert – mint fogalmazott –, ,,csak a szabad szavak tudnak repülni”.