2024. május 3., péntek

Rendhagyó repertoárral érkezett

Kemal Gekić zongoraművész szerdán nagy sikerű koncertet adott Szabadkán, csütörtökön 14 órától pedig tanfolyamot tart a szabadkai Zeneiskola dísztermében

A nemzetközi karriert befutó, számtalan nemzetközi díjjal rendelkező Kemal Gekić zongoraművész szerdán nagy sikerű koncertet adott a szabadkai városházán, csütörtökön pedig tanfolyamot tart a szabadkai Zeneiskolában. A művészt dr. Etela Jerinkić, a polgármester művelődésügyi tanácsosa és Mirna Mirkov Stes zongoratanár mutatta be. Kemal Gekić, mondhatni három kontinensen él és tevékenykedik: Amerikában, Európában és Ázsiában, ami az utóbbit illeti, főleg Japánban. A zongorista a tanulmányait az újvidéki Művészeti Akadémián folytatta, innen indult szerteágazó karrierje is.

Kemal Gekić szerbiai turnéját Szabadkán kezdte, majd Zomborban, Újvidéken és Belgrádban lép fel, utána pedig visszatér Amerikába. A szabadkai közönséget egy rendhagyó koncertprogrammal lepte meg:

– Különleges repertoárral érkeztem, olyan zeneművekkel is, amelyek nem zongorára íródtak, hanem zenekarra. Itt említeném például Beethoven szimfóniáit Liszt Ferenc zongoraátiratában, ezek közül az ötödik szimfóniára azért esett a választásom, mert valahogy azt tartom a legdramatikusabbnak. Ez azért is számít érdekes műnek, mert Liszt a Beethoven-sorozatát már akkor készítette, amikor visszavonult a nyilvános szerepléstől. Nem azért írta, hogy élőben játssza. Repertoáromra iktattam továbbá Tannhäuser nyitányát, amelyet szintén ritkán játszanak, sőt ezek valószínűleg először kerültek bemutatásra Szerbiában. Műsoromra tűztem Muszorgszkij Éj a kopár hegyen c. művét, A szorocsinci vásárból, saját hangszerelésben. A szorocsinci vásár Muszorgszkij Gogol novellája alapján komponált, befejezetlenül maradt vígoperája. Az Éj a kopár hegyen egyébként Walt Disney Fantázia című filmjében is hallható. Balakirev Iszlamej keleti fantáziáját sem hagytam ki, de a repertoáron helyet kapott Rahmanyinov is – mondta a zongoraművész, és arról is szólt, hogy örömmel játszik Szabadkán, ahova régi, kedves emlékek kötik.