2024. május 4., szombat
ULTRAMARATON

Remek teljesítmény Isztriában

A palicsi Paligo Palus Ultramaratonklub versenyzője, Nikola Kujundžić a kiváló 43. helyen zárt az április 11-e és 13-a között megrendezett Isztria 100 mérföldje versenyen, aminek apropóján tegnap sajtótájékoztatót tartottak a szabadkai városháza sajtótermében.

A hegymászóként is közismert Kujundžić eredményeit Vjekoslav Ostrogonac sporttanácsos, Jánosi Elvira, a Paligo Palus elnöke és egy másik ultramaratonista, a szeptemberi Spartathlonra készülő, az előző év legkiemelkedőbb teljesítményéért februárban Vermes-különdíjban részesült Igor Vojnić Zelić méltatta.

– Igazán elismerésre méltó, amit Nikola véghez vitt, elvégre a régió egyik legkeményebb ultramaratoni versenyén sikerült remek eredményt elérnie, egy olyan versenyen, amelyen 32 óra alatt ért célba – vezette fel a sajtótájékoztatót Ostrogonac, majd átadta a szót Kujundžićnak: – Ezt a hegyi ultramaratont másodjára rendezték meg, kiváló, mondhatjuk nyugodtan, hogy világszínvonalú szervezést tapasztalhattunk. A pálya nehéz volt, különösen számunkra, akik síkságról érkeztünk, de valahogy sikerült legyőznöm az akadályokat. A 160 indulóból végül 116 versenyző ért célba, sokan feladták a hólyagok, a kimerültség vagy az időlimit miatt. Elégedett vagyok, összesítésben a 43. helyen végeztem, a felnőtt kategóriában pedig 15. lettem. Végül is számomra ez egy tesztverseny volt arra a versenyre, amire készülök. Lehetne mindig jobb, de ahhoz még többet kell edzeni.

Vojnić Zelić tudatta, hogy elfogadták jelentkezését a világ legnehezebb hegyi futamára, a szeptember 7. és 14. közötti Gigászok versenyére, amelyen a 333 kilométeres táv alatt 24 ezer méteres szintkülönbséggel kell megküzdeniük a futóknak.

Jánosi Elvira arra hívta fel a figyelmet, hogy az ultramaraton esetében korántsem a dobogós helyek megszerzése a legnagyobb haditett: – Már az is nagy dolog, hogy valaki legyőzi az előtte álló kilométereket, a holtpontokat, amikor úgy érzi, hogy ennyi volt, nem bírja tovább.

A Paligo Palus vezetője elmondta azt is, hogy a következő időszakban gyakrabban fogunk hallani róluk, ugyanis versenyzőik több versenyen is indulnak az előttünk álló hónapokban. Legközelebb Sárváron, a magyar bajnokságon mérettetnek meg, ahová a legfiatalabbaktól a legidősebbekig népes csapattal neveznek. Egyikőjük lesz Igor Vojnić Zelić, aki számára ez a verseny és az utána lévők is a szeptemberi Spartathlonra való felkészülést szolgálják: – Remélem, hogy pár nap múlva csatlakozhatok Nikolához, ami a kiváló eredményt illeti, Sárváron ugyanis szeretném teljesíteni a világbajnoki részvételhez szükséges szintidőt. Utána az Ultrabalaton 212 kilométeres távja vár ránk. A későbbi Spartathlonra a 350 részvevő listáját elnézve ismét egyedüli szerbiaiként utazom, az a cél, hogy minél jobban szerepeljek.