2024. május 19., vasárnap

Kit zavar a Krivaja Kft.?

Krivaján a helyi mezőgazdasági vállalat biztosítja az áramot és a távfűtést a falu számára – A cég odaajándékozná a trafót és a hőtelepet, de az senkinek sem kell – Ismeretlenek horogkereszt

A Krivaja Kft. a közelmúltban új hirdetőtáblákat helyezett ki Topolyán, valamint a Topolyát Krivajával összekötő út mentén. A cég fejlődik, növekszik az áruforgalma, és a táblák szükségessé váltak, hogy a vállalatba tartó kamionok könnyeben célba találjanak. Az új táblák nagy részét ismeretlenek átfirkálták, és horogkereszteket rajzoltak rájuk. A vállalat egy név nélkül nyilatkozó illetékesétől megtudtuk, hogy ez a kilencvenes éveket idéző tett nem egyedi, sőt, ez csak a jéghegy csúcsa.

Kezdjük ott, hogy két évvel ezelőtt egy magyarországi ügyvezető igazgató vette át az akkor csőd előtt álló mezőgazdasági vállalatot. Az új igazgató nem kezdett bele az ilyenkor szokásos létszámcsökkentésebe, a cégnek ma is 179 dolgozója van, akik tisztességesnek mondható fizetést kapnak. Azóta folyamatosan fejlődnek, s ma már milliós nagyságrendű forgalmuk van.

A furcsaságok ott kezdődnek, hogy a mezőgazdasági vállalat eredeti tevékenységén kívül kénytelen olyan dolgokkal is foglalkozni, amihez semmi köze. A szocialista érából származó hagyaték, hogy az akkor még szövetkezetként működő cég látta el árammal Krivaja települést, valamint a falucska távfűtési rendszere is a cég hőtelepére lett rácsatlakoztatva. Az előző tulajdonos megpróbálta rendezni ezt a kusza helyzetet, ám sikertelenül, a krivajaiak azóta is a vállalaton keresztül kapják az áramot. A cég illetékesének elmondása szerint nagy részük egyáltalán nem fizeti a számláit, idáig több mint kétmillió dinár tartozás halmozódott fel. A vállalat nem kapcsolhatja le őket, mert már az is alkotmányellenes, hogy tőle kapják az áramot. A Krivaja Kft. felajánlotta a krivajai helyi közösségnek és a Szerbiai Villanygazdaságnak (EPS), hogy ingyen vegyék át a trafót, ám erre egyikük sem hajlandó. A hőteleppel is hasonló a helyzet, a helyi közösség hallani sem akar róla. Topolya község önkormányzata megpróbál közvetíteni e két ügyben, ám az EPS-től idáig nem kaptak érdemleges választ, mondta el Kókai Mernyák Melinda, Topolya  község polgármestere. 14 millió dinárért hajlandóak lennének kiépíteni egy új trafót, ám ez túl magas ár. Az önkormányzat most arra próbálja rávenni a krivajai helyi közösséget, hogy adományként fogadják el a trafót és a hőtelepet. Hogy mi lesz az eredmény, az kiderül, mindenesetre a Krivaja Kft. május elsején le fogja kapcsolni trafót, tudtuk meg az illetékestől.

Az áram és a távfűtés körüli hercehurca mellett a céget folyamatosan különböző támadások és fenyegetések érik ismeretlenek részéről. Harmati Istvánt, a Krivaja Kft. igazgatóját is megfenyegették, a vállalat krivajai épületén a többi között olyan feliratok jelentek meg, hogy „Harmati fašisto” (Harmati, te fasiszta), valamint „mađari i šiptari marš iz bele kuće“ (magyarok és siptárok takarodjatok a fehér házból).

A Krivaja Kft. név nélkül nyilatkozó illetékese szerint ezek az esetek azzal is összefügghetnek, hogy nem hajlandók tovább fizetni a polgárok számláit. Sajnos, a fenyegetőzések nem korlátozódtak a feliratokra, ismeretlenek gyakorta kilopják a vállalat traktoraiból az üzemanyagot, és egy alkalommal fegyverrel fenyegették meg a vállalat portását. Az ügyet a rendőrségnek is jelentették, de azt a választ kapták, hogy nem igazi pisztolyról volt szó. Két hete viszont ismeretlenek igazi gyufával felgyújtották a cég Pilákon található szalmatározóját. Az ott lévő pár ezer szalmabála mintegy 24 órán keresztül égett, a kár tetemes. Személyi sérülés szerencsére nem történt, ám most hétvégén az épen maradt tárolót is felgyújtották.

Gyűlöletet szító feliratok, sorozatos fenyegetések és szándékos gyújtogatások – ezekkel kell nap mint nap szembenéznie a Krivaja Kft. dolgozóinak. Elképzelhető, hogy dühös polgárok próbálnak így bosszút állni az áram és a távfűtés miatt, de lehet, hogy többről van szó. Talán kiderül, ha kézre kerülnek az elkövetők, de ebben az országban semmi sem biztos. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.