2024. május 4., szombat
54. MAGYAR SZÓ ATLÉTIKAI KUPA, ZENTA

Pénzgyűjtő súlylökők, vágatlan torta

Napsütéses időben bonyolították le a lapunk nevét viselő nemzetközi atlétikai versenyt

Az 54. Magyar Szó-kupa egyik legnagyobb sajtóérdeklődést kiváltó, legtöbbször filmezett és fényképezett sztárja alapvetően lisztből és cukorból készült – és a verseny végéig ott lapult a Zentai Atlétikai Klub hűtőszekrényében!

1. Az 54. Magyar Szó-kupa legjobbjai a szervezőkkel (Fotó: Gergely József)

1. Az 54. Magyar Szó-kupa legjobbjai a szervezőkkel (Fotó: Gergely József)

Táborosi László, a torna és a klub „mindenese” büszkén és egyben szomorúan mutogatta az újságíróknak a házigazdák figyelmességét, az Ivana Španović fényképével ékesített tortát, a vb-bronzérmes távolugrónak ugyanis épp a kupa megtartásának napján, május 10-én volt a 24. születésnapja! A szerbiai atlétika pillanatnyilag talán legismertebb képviselője azonban – ismeretlen okoknál fogva – nem jött el Zentára.

Persze ez korántsem a szervezők és a versenyzők iránti burkolt kritika szándékával íródott – merthogy a versenypályákon is volt épp elég izgalom és látnivaló. Az újságírók már csak olyanok, hogy szeretnek az ilyen érdekességekre felfigyelni, viszont egybehangzó vélemények szerint az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb versenyét láthatta szombat délután a népkerti stadionba kilátogató közönség. Időrendi sorrendben haladva az első izgalmak rögtön az egyik elsőként megrendezett versenyszámmal el is kezdődtek, egy 23 éves, jelenleg szombathelyi színekben versenyző atlétának köszönhetően. Az egy pillanatig sem volt kétséges, hogy a férfi kalapácsvetést a magyar Hudi Ákos fogja nyerni, az viszont igen, mennyivel. Erre a kérdésre végül az a válasz született, hogy 68,30 méterrel, viszont lehetett volna ez több is, mert Ákos bemutatott a zentai közönségnek 70 méter feletti – de sajnos érvénytelen – kísérletet is. Korábbi versenyeredményeit szemlélve bőven benne is van a kezeiben ez a távolság, de mint később kiderült, ez az eredmény is elegendőnek bizonyult arra, hogy az idén ő legyen az egyetlen, aki képes megdönteni a saját versenyszámában a Magyar Szó-kupa aktuális csúcsát (az eddigit a veszprémi Petrovszki Tibor tartotta 65,96 méterrel).

Kosiczky András, a városi sportfelelős tanácsos a 100 méteres női gát dobogósaival (Fotó: Gergely József)

Kosiczky András, a városi sportfelelős tanácsos a 100 méteres női gát dobogósaival (Fotó: Gergely József)

Viszont nem volt elég ez az eredmény arra, hogy egyben ő legyen az idei kupa férfi győztese is. Mégpedig azért nem, mert a Magyar Szó sportrovatának igaza volt, amikor szombati kiadásunkban a versenyt a következő címmel harangozta be: A súlylökőkre (is) érdemes figyelni. Bizony, érdemes volt, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) értékelő táblázatai szerint ebben a versenyszámban született a legtöbb 1000 pont feletti eredmény, ennélfogva pedig az összesen hat pénzdíj közül hármat – azaz az összes pénzdíj felét – egyedül a férfi súlylökők vittek el! Magyarul: idén ez a versenyszám volt a legszínvonalasabb, a győztes pedig a zentai versenyek már jól ismert szereplője, egyben az idei férfi győztes is: a boszniai Hamza Alić, aki a Magyar Szónak ugyan azt nyilatkozta, nem teljesen elégedett az idei teljesítményével, de még ez az önmaga mércéi szerinti visszafogott eredmény is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy 1073 pontjával ő legyen a férfiaknál a befutó.

A férfi súlylökés volt a legszínvonalasabb, de nem a legtömegesebb. A legnépszerűbb versenyszámok Zentán hagyományosan a futószámok: a férfi és női 100 méter, 400 méter, 800, 1500 és 3000 méteres síkfutások. Ezekre a versenyszámokra volt jellemző idén (is), hogy a részvevők száma miatt előselejtezőket kellett tartani, és ezeknek a számoknak az egyikéből (női 1500 méter) került ki az idei női győztes is, a Novi Pazar-i Amela Terzić, aki az egész torna legtöbb IAAF-pontot (1085) érő eredményét tudta felmutatni.

Ivana Španović tortája hiába várta az ünnepeltet (Fotó: Gergely József)

Ivana Španović tortája hiába várta az ünnepeltet (Fotó: Gergely József)

Érdekes, hogy – profi versenyzőkhöz méltóan – épp a győztesek nyilatkoztak úgy, hogy nem elégedettek eredményeikkel (lásd a keretes írásokat!), viszont jogos és indokolt az egyik fő szervező, Szegedinszki Igor elégedettsége, mert a klub már jól bejáródott szervezői és bírói csapata idén is zökkenőmentesen bonyolította le a Magyar Szó nevét viselő legpatinásabb nemzetközi sporteseményt.

Győztesek és eredményeik, férfiak, 100 m: Miloš Savić (Radnički, Kragujevac) 10,68; 110 m gát: Darko Pešić (Vojvodina, Újvidék) 15,16; 400 m: Željko Vincek (Horvátország) 48,66; 800 m: Nemanja Kojić (Sloboda, Čačak) 1:50,96; 3000 m: Mirko Petrović (Čajetina) 8:43,22; távolugrás: Darko Pešić (Vojvodina) 702 cm; súlylökés: Hamza Alić (Bosznia-Hercegovina) 19,19 m; kalapácsvetés: Hudi Ákos (Magyarország) 68,30 m.

Nők, 100 m: Katarina Sirmić (Újbelgrád) 12,09; 100 m gát: Ivana Petković (Crvena zvezda, Belgrád) 14,23; 400 m: Tamara Marković (Crvena zvezda, Belgrád) 54,98; 1500 méter: Amela Terzić (Novi Pazar) 4:15,39; távolugrás: Milica Kovačević (Crvena zvezda, Belgrád) 551 cm; súlylökés: Dajana Šefčić (Spartacus, Szabadka) 14,29 m; diszkoszvetés: Dragana Tomašević (Mitrovica) 58,00 m.

Legjobb vajdasági női versenyző: Dragana Tomašević.

Legjobb vajdasági férfi versenyző: Darko Pešić.

Legjobb zentai női versenyző: Erős Júlia.

Legjobb zentai férfi versenyző: Török Bence.

A 6 legjobb eredményt elérő pénzdíjazott: 1. Amela Terzić (női 1500 m) 1085 pont 2. Hamza Alić (férfi súlylökés) 1073 pont, 3. Dragana Tomašević (női diszkoszvetés) 1035 pont, 4. Tamara Marković (női 400 m) 1031 pont, 5. Milan Jotanović (Partizan, Belgrád, férfi súlylökés) 1020 pont, 6. Željko Milovanović (OAK, férfi súlylökés) 1017 pont.

Az 54. Magyar Szó-kupa női győztese: Amela Terzić.

Az 54. Magyar Szó-kupa férfi győztese: Hamza Alić.

A két kupagyőztesnek a serleget Kókai Péter, a Magyar Szó marketingosztály-vezetője adta át.

Szegedinszki Igor: A jubileum óta a legjobb

– Nagyon népes mezőny jött össze, kiváló eredmények születtek, úgyhogy nagyon jónak értékelem az idei versenyt. Azt hiszem, a 2010-ben megtartott jubileumi, 50. Magyar Szó-kupa óta ez az idei volt a legszínvonalasabb torna. Mindenképpen gratulálok a két kupagyőztesnek, akik kiváló eredményeket értek el itt a népkerti stadionban, és persze külön öröm számomra, hogy Török Bence, aki a tavalyi Balkán-bajnokságon ezüstérmet szerzett 4×400 méteres váltóban, és Erős Júlia személyében fiatal versenyzőink megmutatták, hogy van jövője Zentán ennek a sportnak.

Hamza Alić: Az első komolyabb verseny idén

– Reálisan nézve nem lehetek elégedett ezzel az eredménnyel, mert az önmagammal szemben támasztott elvárások a 20 méteres dobásoknál kezdődnek, de tekintettel arra, hogy ez az első idei komolyabb versenyem, csalódott sem vagyok. Azért nem, mert tudom a pillanatnyi teljesítményem okát is: idén kicsit későbbre időzítettem a szezonnyitást. Érdekes, hogy évek óta rendszeres szereplő vagyok itt Zentán, és ez az eddigi itt elért legrosszabb eredményem, mégis ezzel lettem győztes – mondta a Magyar Szónak Hamza Alić, a férfitorna győztese.

Amela Terzić: Örömmel jövök Zentára

– Mindig örömmel jövök ide Zentára, mert itt általában jó eredményeket szoktam elérni, és már több normát is teljesítettem ebben a stadionban. Sok távon futottam már itt, 400, 1500 és 3000 méteren, és több egymást követő évben is ott voltam a díjazottak között. Szombaton az erős szél miatt nem tudtam jobb eredményt elérni, de jövőre biztosan ismét itt leszek, és remélem, akkor majd javítok a saját pályaeredményemen. Ilyen a sport: idén majdnem három másodperccel rosszabb eredményt értem el, mint tavaly ugyanitt, mégis idén történt meg először, hogy az enyém lett a kupa – nyilatkozta a női győztes a Magyar Szónak a kupa átvétele után.