2024. május 9., csütörtök
Vajdasági tehetségeket is kitüntettek Szegeden

Bencsik Orsolya az Év Tehetsége Díj boldog tulajdonosa

Ösztöndíjátadó ünnepséget tartanak a Szegedi Tudományegyetemen. Az Év Tehetsége Díjat Kutus Bence vegyészhallgató és a topolyai származású Bencsik Orsolya, az irodalomtudományi doktori iskola hallgatója kapja.
Meghozta döntését a Szegedi Tehetséggondozó Tanács és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány kuratóriuma az idei Kiválósági listáról és számos más ösztöndíj nyerteseiről. Több mint 220 hallgató részesül valamilyen elismerésben és díjazásban. Az ünnepélyes ösztöndíjátadót ma, pénteken délután tartják a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának dísztermében. Az év tehetségeinek 150 ezer forint, az arany fokozatú ösztöndíjasoknak 100 ezer, az ezüst fokozatúaknak 50 ezer, a bronz fokozatú díjazottaknak 15 ezer forint jár. A Pro Talentis vállalati ösztöndíjak mértéke a 250 ezer forintot is elérheti.
Az Év Tehetsége Díjat alap- és mesterképzés kategóriában Kutus Bence vegyészhallgató, doktorandusz kategóriában Bencsik Orsolya, az irodalomtudományi iskola hallgatója kapja, akit a művészek kategóriájában arany fokozatú díjjal is kitüntettek.
Ezüst fokozatú elismerést kapott a Szabadkán született és Horgoson élő Kecsenovity Egon, aki 2010-ben kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem anyagmérnök szakán. Kutatási tevékenységét már másodévesként elkezdte Dr. Hernádi Klára témavezetése mellett az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken. Az egyetemi tanulmányok mellett Egon szabadidejében évek óta különböző hobbikat űz: barkácsol, modellez, elektronikázik, programoz.
Sokszor gondolkodik különböző problémákon, melyekre igyekszik megoldásokat találni. Egy ilyen megoldás készült el a Hőlégmotoros napkollektor rendszer című munkája keretében, mellyel 2011 tavaszán 3. helyezést ért el a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyén. Ennek köszönhetően 2012 nyarán részt vett a London International Youth Science Forum elnevezésű rendezvényen Angliában, ahol képviselte Magyarországot 46 ország közel 350 diákja között egyedüli magyarként. Itt munkájával bejutott a 10 legjobb előadó közé. Egy másik, 2012 tavaszán otthon elkészített munka, a KITT-E, az 5000 Ft-ból épített, oktatásban is alkalmazható robot, mellyel az SZTE Innovációs Versenyén 2013-ban 2. díjjal jutalmazták.
 Egon kétrészes animációs kisjátékfilmet készített „Kicsi Klájd és a Nagyvilág” címmel, amely több magyarországi és szerbiai filmfesztiválról is első díjat kapott animációs film kategóriában, de volt fődíjas is a Belgrádi Országos Diákfilmszemlén, illetve a Lakiteleki Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Filmszemléjén is.
A fiatal kutató tanulmányi eredményeinek köszönhetően 2010-től Miniszteri Ösztöndíjas, 2012-ben Pro Talentis különdíjjal jutalmazták, 2013-ban pedig eddigi kutatási eredményei alapján Kiemelt Kuratóriumi Díjat kapott az SZTE Sófi Ösztöndíj Kuratóriumának döntése nyomán.
tuti