2024. május 19., vasárnap

A szellemi építkezés ideje

Budapesten tanácskozást rendeztek a határon túli magyar filmművészek támogatásáról

A magyar filmkultúra értékeinek megőrzése céljából a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata május 20-a és 21-én Budapesten tanácskozással és vetítéssel egybekötött találkozót rendezett, amelyre Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről, valamint Kárpátaljáról is érkeztek alkotók.
A vetítéseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották meg, ahol 2012 után készült műveket mutattak be a filmes műfajok széles skáláját felvonultatva általuk. Az alkotásokkal a határon túli, illetve a velük együtt dolgozó magyarországi alkotók értékteremtő, valamint értékmentő munkájára – mint a kulturális élet egyik alapvető céljára – igyekeztek felhívni a figyelmet. Egyik ilyen bemutatott mű volt a szabadkai K. Kovács Ákos és a magyarországi Ferge Roland által készített El című filmetűd is, amelyet az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elismerő oklevéllel jutalmaztak. Ezenkívül a nézők további 24 alkotást láthattak a többi között a természetfilm, a dokumentumfilm, az animációs dokumentumfilm, a portré, a kisjátékfilm, illetve a pszichológiai thriller műfajaiból. Ezek közül több itt volt látható első alkalommal.
A filmmustra mellett a rendezvény másik meghatározó eleme egy tanácskozás volt, amely összegezni kívánta a határon túli régiókban már lezajlott találkozók eredményeit, történetesen, hogy miként lehetne egységesíteni a határon átívelő filmkultúrát, illetve annak támogatási rendszerét. Az új értékek létrehozásának és terjesztési lehetőségeinek ugyanis nyilvánvalóan anyagi vonatkozásai is vannak, erre azonban ez idáig még nem épült ki semmilyen céltudatos és átgondolt elosztási módszer. A jelenlegi magyarországi támogatási rendszerek a külhoni magyar filmművészek számára nehezebben elérhetők, és hogy ki tudják-e egyáltalán azokat használni, sokszor az alkotók leleményén és egyéni kapcsolatrendszerén múlik. Egy-egy új utat kereső, kísérletező műfajban próbálkozó filmes lehetőségei sokkal szerényebbek, mint például egy televíziós műhelyben dolgozóé. Bicskei Zoltán filmrendező, a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja szervezőként vett részt a budapesti eseményen, és elmondta, hogy a tanácskozás eredményes volt, illetve hogy a támogatás nélküli, saját erőből létrehozott filmek számát tekintve a délvidékiek az elmúlt két évben messze a legszorgalmasabbak voltak.
– Tág keretek között, a megfelelő elvi irányultságok mentén született egy konkrét javaslat, amelyet a megjelent művészek át is adtak a Magyar Művészeti Akadémiának mint a kultúrával foglalkozó kiemelt köztestületnek, hogy azt továbbítsa a magyar kormány felé. A többi még hátravan, de reménykedünk a legjobbakban, hiszen Orbán Viktor kormányfő is elmondta, hogy a kultúra most stratégiai kiemeltségű ágazat lesz, és ez a szellemi építkezés nagyon ráfér a magyarságra, ebben az építkezésben pedig reméljük, mi is részt tudunk majd venni – hallottuk Bicskei Zoltántól.
@sz = TKT