2024. április 28., vasárnap

Újabb áradások várhatóak

Bűnvádi feljelentések pánikkeltés miatt – Csütörtökön jelentik be az árvizek áldozatainak számát

Az előrejelzések szerint újabb áradások várhatóak egyes szerbiai folyókon, a hirtelen áradások kritikusak is lehetnek. Aleksandar Vučić szerb kormányfő szerint hazugság, hogy a katasztrófának több száz halálos áldozata lenne, jelenleg 33 halottról tudnak, és további 38 személy eltűnését jelentették be. Az infrastruktúrában az árvíz 250 millió eurós kárt okozott. Šabacon megkezdték a kártalanítást, Obrenovacra pedig legkorábban a hétvégén költözhetnek vissza a polgárok. A Nikola Tesla hőerőmű üzembe helyezte az A3-as blokkját is.

Az utolsó hivatalos adatok szerint a Tamara ciklon okozta árvizek alatt 33 személy vesztette életét (Fotó: Beta)

Az utolsó hivatalos adatok szerint a Tamara ciklon okozta árvizek alatt 33 személy vesztette életét (Fotó: Beta)

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint a következő napokban újabb áradások várhatóak Szerbia-szerte. Kiemelik, hogy a Kolubara, a Mlava, a Jasenica és a Belica folyó és a beléjük ömlő patakok a következő három napban hirtelen megáradhatnak. A becslések szerint a vízszint kritikus magasságú lehet.

A belgrádi rendőrség pánikkeltés alapos gyanúja miatt szerdán három személy ellen bűnvádi feljelentést tett, jelentette be Veselin Milić, a belgrádi rendőrség főparancsnoka. Kiemelte, hogy rendőrség hivatalból tett feljelentést, a szóban forgó személyek ugyanis azt híresztelték, hogy Obrenovacon több száz halálos áldozatot követelt az árvíz, a hír pedig nem volt igaz.

Csütörtökön jelentik be az árvizek áldozatainak számát, eddig 38 személy eltűnését jelentették be, nyilatkozta szerdán Aleksandar Vučić szerb kormányfő. Hozzátette, szégyen, hogy egyesek nagy számú halottakról szóló híreket szeretnének. Az utolsó hivatalos adatok szerint a Tamara ciklon okozta árvizek alatt 33 személy vesztette életét.

– Az áldozatok nevein kívül a közvéleményt még arról is tájékoztatni fogjuk, hogy természetes halállal hunytak-e el, vagy esetleg fulladás okozta-e a halálukat – mondta Vučić.

A szerb kormányfő kijelentette, tudomása szerint a legutóbbi adatok szerint nem növekedett az áldozatok száma, majd visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Lazarevacon halottakat égetnének.

– Ki mondta, hogy ötszáz áldozata van a katasztrófának? Lazarevacon egyetlen egy olyan kemence sem létezik, amely alkalmas lenne halottak égetésére. Mindez csak arról szól, hogy egyesek nem akarnak jót hazájuknak – hangsúlyozta a kormányfő.

Megjegyezte, hogy a következő kormányülésen kifejti, hogy mely minisztereivel elégedett, majd ezt elmondja a közvéleménynek is. Kiemelte, hogy Mitrovica polgárai nemcsak a saját városukat, hanem más településeket is megvédtek, majd hozzátette, hogy a város polgármestere jól tette a dolgát.

– Megmutattuk, hogy Szerbia erős tud lenni, és bármit meg tudunk tenni, ha összefogunk. Ezenkívül szerencsénk is volt, mert a Száva Horvátországban és Boszniában is kiáradt – vélekedett Vučić.

Megjegyezte, hogy a következő években árvízvédelmi töltéseket kell majd építeni, ahol pedig vannak töltések, azokat meg kell majd erősíteni. Bejelentette, hogy az állam támogatni fogja a megrongálódott közutak kijavítását.

– Az infrastruktúrában, azon belül a közlekedésben, az energetikában és telekommunikációban az árvíz 250 millió eurós kárt okozott – jelentette be Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnöke és a természeti csapások által okozott károk kormánybizottság elnöke.

Zoran Knežević, a mezőgazdasági minisztérium termőföldekkel megbízott köztársasági igazgatóságának vezetője szerint Szerbiában eddig 90 ezer hektár termőföld került víz alá, és a szóban forgó területek felére lehet majd csak újra vetni az idén. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági szakemberek a termőföldek elemzése után értesítik majd a földműveseket, hogy hol mit érdemes vetni. A szakemberek szerint legkorábban a gabonaféléket lehet majd elvetni, majd következhet a kukorica, a szója, a gyümölcsökkel azonban vigyázni kell, mert a gyökereik a mérgező anyagokat is felszívhatják. Szavai szerint a legtöbb termőföld Krupanj és Mali Zvornik területén ment tönkre, de még folynak a vizsgálatok.

– Pillanatnyilag nem lehet meghatározni, mennyi termőföldet vesztettünk el, mennyi termőföld lett szennyezett – mondta Knežević.

Az Állategészségügyi Intézet közleménye szerint az elárasztott területekről kimentett állatok eltartásához kétszer annyi élelemre és gyógyszerre van szükségük, mint amennyi jelenleg a raktáraikban rendelkezésükre áll.

KÁRTALANÍTÁS

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a legjobb esetben hétvégén költözhetnek vissza otthonaikba az obrenovaci polgárok. Kiemelik, a szennyvízelvezető csatorna miatt jelenleg fennáll a fertőzés veszélye a városban, de várhatóan a problémát két napon belül megoldják. A beszámolók szerint hamarosan megkezdi működését az obrenovaci egészségház, és a vízvezetékekben már ipari minőségű víz folyik. A városi vízelvezető csatornarendszer egy része üzemben van, a település két utcája azonban még víz alatt van.

Vojislav Ilić, Čačak polgármestere szerint a város területén több tíz kilométer út, néhány híd és mintegy 580 épület rongálódott meg. Az előzetes becslések szerint a kár meghaladja a 120 millió dinárt.

Šabac környékén megkezdték a kártalanítást, az elöntött területeken a szivattyúzásnak köszönhetően 15 centiméterrel sikerült csökkenteni a vízszintet, jelentette be a város válságstábja. Kiemelik, hogy a járványügyi helyzet kontroll alatt van, a veszélyeztetett területeken jelenleg megelőző fertőtlenítési munkálatok folynak. Hozzáteszik, hogy a vasutak fertőtlenítése megtörtént, a vasúti teherszállítás helyreállt. A vízellátás és a vízminőség is jó. Az iskolák és az óvodák is megkezdték a munkát.

Mali Zvornikban is megkezdték a kártalanítási munkálatokat. A településen nem az árvíz, hanem a földcsuszamlás okozott hatalmas károkat. A szakemberek vízelvezető csöveket helyeztek el azokra a területekre, ahol továbbra is fennáll a földcsuszamlás veszélye. A településen május 30-án végzik el az első előzetes kárbecslést. Az oktatási intézmények megkezdték a tanítást, az iskolabuszt rendőrségi kísérettel látták el.

STABILIZÁLÓDIK AZ ÁRAMTERMELÉS

Üzembe helyezték a Nikola Tesla Hőerőmű (TENT) 305 megawatt teljesítményű A3-as blokkját, amelyet sorban a harmadikként kapcsoltak le az árvíz miatt. A TENT közleménye szerint a szóban forgó blokk üzembe helyezése az előfeltétele annak, hogy az A5-ös blokkot is üzembe tudják helyezni. A hétvégén üzembe helyezték a 210 megawattos A1, kedden pedig a 610 megawatt teljesítményű B1-es blokkot. Kiemelik, a hőerőmű munkájának stabilizálása után megkezdik a blokkok előkészítését a téli időszakra. A TENT termeli ki Szerbia elektromosáram-igényének 50 százalékát.