2024. május 4., szombat

Neves íróvendégekkel nyit a 85. Ünnepi Könyvhét Szegeden

Végel László: Neoplanta – avagy az Ígéret Földje

Az idei Ünnepi Könyvhetet Szegeden június 12-én, csütörtökön 11 órakor Végel László Kossuth-díjas regény- és drámaíró, vajdasági magyar irodalom és közgondolkodás meghatározó alakja nyitja meg, akinek néhány nappal ezelőtt a Neoplanta – avagy az Ígéret Földje című városregényéből készült színpadi feldolgozása kapta a legjobb előadás díját az 59. újvidéki Sterija Játékokon.

A Noran Libro kiadónál megjelent Neoplanta – avagy az Ígéret Földje című regényről:

„1748-ban összefogtak a németek, a szerbek, a magyarok, a zsidók, az örmények, meg a többi itt élő nemzetség, összekaparták megspórolt pénzüket, bankkölcsönt vettek fel és a tömérdek bankóval Bécsbe utaztak, hogy Mária Terézia császárnőtől megvásárolják a szabad királyi város címet. A császárnő megkérdezte mi a neve a városuknak, mire az alapító atyák töredelmesen bevallották, hogy nincs neve. Felkérték őfelségét, legyen városuk keresztanyja. A császárnő elővette arany pennáját és gyöngybetűkkel írta a latin nyelvű alapító okiratra: legyen a neve Neoplanta, és minden nép nevezze saját nyelvén. Éljenek békében, szeressék egymást, ez a soknemzetiségű város legyen példája a különböző nációk békés egymásmellet élésének. Eltelt több mint 250 év, Neoplanta – azaz Újvidék – népei azóta folyamatosan gyilkolják egymást. A magyar írónak mindezekről Lazo Pavletić, szerb fiákeres mesél.” (libri.hu). Lazo olyan, mint maga a város: három nyelven beszél, szerbül, magyarul és németül, de tanul angolul is, ha éppen arra van szükség. Mindenféle vér csörgedezik az ereiben, nehéz megmondani, melyik őse honnan érkezett.

Végel László több mint három évtizedes munkásságát díjak és elismerések sora fémjelzi, egyebek mellett Pulitzer Emlékdíj, Mozgó Világ Nívódíj, Kossuth-díj, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztje. Írásai német, angol, szerb, horvát, szlovén, holland, bolgár és albán, fordításban jelentek meg. Végel László a könyvhét ünnepélyes megnyitóját követően a Dugonics téren, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál dedikál június 12-én 12 órától, majd 19 órától a Grand Caféban Orcsik Roland költő, irodalomtörténész beszélget a neves vendéggel.

Díszvendég: Bereményi Géza

Az Ünnepi Könyvhét díszvendége Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Bereményi Gézával Vadnai Bébi (Magvető) című kötetéről Veszelka Attila író beszélget június 12-én fél 6 órától a Dugonics téren az Ünnepi könyvhét színpadán, majd fél 7-től a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében folytatódik diskurzus.

"A Vadnai Bébi egyszerre történelmi regény, amely érzékletesen idézi fel a régi Budapest egykorvolt figuráit-helyeit és kegyetlen érdességgel mutatja, hogyan működnek az emberek háborúban; továbbá az érzelmek iskolája, amely a szerelem irracionalitását, a vágy gyűlöletté izzását, az anya- és apakeresés kétségbeesett mozdulatait démoni erővel teszi szóvá. Hogyan ismételjük vonzásainkkal és választásainkkal elődeink sorsát? A lüktetően izgalmas regény, melynek nagyfokú a valóságalapja, nemcsak ezekre a kérdésekre ad szenzációsan érdekes választ. " (bookline.hu)

Álljanak itt Bereményi Géza a szegedi Ünnepi Könyvhét elé írt gondolatai olvasásról és vizuális kultúráról: "Hadd használjam ki ezt a könyvünnepi alkalmat egy személyes vallomással. Méghozzá egy – most már bizonyos – élethosszig tartó, félig-meddig titkos, olykor szenvedélyes kapcsolatom beismerésére magával az olvasással. És magával a Könyvvel, ezzel az átszellemült és nagyszerű tárggyal. (...) Nagy szerencsém volt, hogy szavak által kezdtem összeismerkedni a történetekkel. Tévedés ne essék, nem kárhoztatom én a vizuális kultúrát, magam is készítettem filmeket későbbi felnőtt koromban, én is állítottam elő mesterséges képeket, én csak az olvasást akarom most dicsérni, a szavak általi belső képeket megünnepelni, mert azok azóta is meghatározzák az életemet. "

Az Ünnepi Könyvhét idejében tisztelegve Bereményi Géza forgatókönyvírói és rendezői munkásságának több helyszínen, több filmjét is megtekintheti a nagyérdemű. Június 13-án, pénteken este fél 10-től a Dugonics téren a Belvárosi mozi sátrat ver a könyvhéten és ingyenes szabadtéri vetítsen láthatják az érdeklődők az  Eldorádó (1988) című filmet. (Esőnap: június 14., szombat). A Belvárosi mozi Csőke József termében június 12-15. között vetítésre kerül még: Megáll az idő, A tanítványok, A nagy generáció, A turné.

Grecsó Krisztián: Megyek utánad

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író Megyek utánad (Magvető) című könyvéről június 12-én, délután fél 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében, majd 18 órától a Dugonics téren beszélget az íróval Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész, kritikus.

"Grecsó Krisztián Megyek utánad című regénye a szerző eddigi legszemélyesebb könyve egy férfiról, akinek az életét, sorsának alakulását párkapcsolatain keresztül láttatja a szerző. A főhőssel eljutunk az óvodás kori féltékenységtől a felnőttkori megalkuvásokig, az első csóktól az első válásig. A Megyek utánad mégsem csak gyönyörű és megrázó történetek sora az elvesztett és a megtalált szerelemről: ugyanúgy jellemrajz, múltkutatás és mélyfúrás az egóba, az énbe, mert a személyes múlt mindig szerelmeink, választásaink, jó vagy rossz döntéseink kérdése". (hvg.hu)

Grecsó Krisztián a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. A békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolán végzett mint tanító, de sohasem tanított. A József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be. Öt évig élt Békéscsabán, a Bárka folyóirat szerkesztője volt. Volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke, 2009-től vezeti az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát.

Az író a Dugonics téren, Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál június 12-én, csütörtökön délután fél 7 órától dedikál.