2024. május 21., kedd

A magyar nyelvért másodszor

A tavalyi évben a budapesti Ferencváros önkormányzata alapította meg határon túli testvértelepülései számára a „A magyar nyelvért” emlékdíjat. Magyarkanizsa községben a díjat a magyar nyelv egyik kiváló mesteréről, a Kanizsai Újság, később pedig az Új Kanizsai Újság alapító főszerkesztője után, dr. Papp Györgyről nevezték el. A díjat minden évben annak a községbeli nyolcadikos diáknak adják, aki általános iskolai tanulmányai során a legjobb eredményt érte el magyar nyelvből. Idén a díjra két esélyes volt, érdekesség, hogy mindkettő az Október 10. általános iskola diákja, közülük pedig végül a kispiaci Somogyi Anett érdemelte ki, aki számtalan versenyen szerepelt az elmúlt négy évben.
– Azt nem tudom, összesen hány versenyen vettem részt, többször értem el községi és körzeti helyezéseket, két országos versenyre is kijutottam, ahol mindkétszer harmadik helyezést értem el, de emellett szavaló-, mesemondó-, és fogalmazási versenyeken is részt vettem. – mondja Anett, aki nemcsak itthon, hanem Magyarországon is képviselte már iskoláját, legutóbb Budapesten, ahol a Petőfi Sándor Irodalmi Versenyen második lett.
Anett elmondása szerint nagyon szereti a magyar nyelvet.
– A magyar nyelv nagyon érdekes, mennyi mindent ki tud fejezni, és ha jól megtanulom a szabályokat, akkor jobban ki tudom fejezni magam és a megértés is könnyebb. Valójában a tantárgyak közül a természettudomány az, ami igazán érdekel, jobban el tudom magam képzelni például orvosként, mint nyelvészként, de a tanárom biztatott, hogy van érzékem hozzá és ne hagyjam abba a versenyeket, a tanulmányaimat is ez irányban szeretném folytatni, mégpedig a szabadkai Svetozar Marković gimnáziumban, természettudományi szakon.
A kispiaci lánynak a díjat Budapesten egy ünnepségen kellett volna átvennie június 6-án, de aznap ballagott odahaza, így azt előző nap szerényebb keretek között vette át Ferencváros humánügyi bizottságának elnökétől. Mivel rangos elismerésről van szó, itthon is megismételték az átadást a ballagási szertartás keretében, ahol a magyarkanizsai önkormányzatból Huzsvár Ervin, a képviselő-testület elnöke adta át az emléklapot.