2024. május 7., kedd

Barangolás a tudományok útján

Zentán második alkalommal tartották meg a Tudományok Útja elnevezésű rendezvénysorozatot

Tartson velünk egy felejthetetlen tudományos séta erejéig a Tudományok Útján! – ez volt a mottója az idei Tudományok Útja elnevezésű zentai tudománynépszerűsítő rendezvénysorozatnak. A rendezvényen látványos tudományos kísérletek, interaktív programok, kiállítások, alternatív energiaforrásokat bemutató programok, planetárium és távcsöves bemutatók, kreatív műhelyek, tudományos hajókirándulás és sok egyéb érdekesség várta az érdeklődőket. A szervezők célja a természettudományok népszerűsítése volt.

– A Tudományok Útja elnevezésű rendezvénysorozat elsődleges célja az, hogy magas szakmai színvonalon, ugyanakkor mindenki számára érthető módon próbáljuk meg népszerűsíteni a tudományokat – magyarázta a rendezvénysorozat szervezőbizottsága nevében dr. Lengyel László, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara zentai kihelyezett tagozatának vezetője. – Mint az köztudott, a tudománynépszerűsítésnek és a tehetséggondozásnak térségünkben különböző formái működnek sikeresen, köztük az intézményes formában történő, a civil formában történő, valamint a különféle rendezvények szervezése által történő művelése, mint amilyen például a Tudományok Útja rendezvény, amely mindig egy központi vezérgondolat mentén próbálja meg összegyűjteni a térségünkben innovációs tevékenységekkel, fejlesztésekkel foglalkozó cégeket, intézményeket, szervezeteket és magánszemélyeket. Az idén ez a vezérgondolat a család volt, aminek jegyében igyekeztünk minél több olyan foglalkozást szervezni, amelyek során a családok minden egyes tagja érdekes és maradandó tudományos élményeket szerezhetett – tette hozzá dr. Lengyel László.

A Zentai Gimnázium standjánál ezúttal a fizikai kísérletek bemutatására helyezték a hangsúlyt.

– A gimnáziumnak rengeteg régi eszköze, taneszköze van fizikából, azokat mutattuk be, valamint néhány érdekes és látványos kísérletet, köztük elsősorban az optikával, a hang terjedési sebességével és a hőterjedéssel kapcsolatos kísérleteket – magyarázta Édes Katalin, a Zentai Gimnázium fizikatanára, aki elmondta, tapasztalatai szerint a tudományok általánosságban ugyan kevésbé, a különféle kísérletek azonban igen nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében.

Akárcsak tavaly, az idén is itt volt a mobil planetárium.

– A mobil planetárium egy olyan speciális mozi, amelyben a gömbszerű vászonra való kivetítés segítségével a látogatók fényképeket, animációkat, speciális effektusokat láthatnak és hallhatnak, amelyek segítségével eléjük varázsoljuk a világűr azon szépségeit, amelyeket egyébként nem láthatnának, hiszen ha valakinek nincs nagyon drága felszerelése, akkor lehetetlen élőben látni azokat. A planetáriumban tehát az érdeklődők megismerkedhettek a Földdel, annak helyével a kozmoszban, valamint a legérdekesebb asztrofizikához, asztrobiológiához és asztrognóziához kapcsolódó dolgokkal, mint amilyenek például a csillagképek, a csillagok, a bolygók, a galaxisok és más nagy érdeklődést kiváltó égitestek – hangsúlyozta Nevena Grubač, a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ munkatársa.

A Művelődési Ház kiállítási termében a kísérletekre irányuló műhelymunkák mellett különféle szakterületek köré csoportosuló szakmai előadásokkal is várták a látogatókat.

– Előadásomban arra fektettem a hangsúlyt, hogy nézzük meg, milyen anyagi forrásokat tudnánk kicsikarni a szabadkai városi szennyvízből. Mivel mindenki azt gondolja, hogy a szennyvízzel kapcsolatban kizárólag különféle problémák merülhetnek fel, igyekeztem rávilágítani arra, hogy ésszerű megoldások alkalmazása révén akár igen jelentős összeget is tudnánk belőle profitálni – emelte ki Czékus Borisz, a topolyai Megatrend Egyetem Bioélelmiszer-termelői Karának hallgatója, hozzátéve, bár tapasztalatai szerint a fiatalok általában igen érdektelenek a tudományok iránt, az ilyen típusú rendezvények jelentős mértékben hozzájárulhatnak az érdeklődésük felkeltéséhez.

Az idei Tudományok Útja elnevezésű tudománynépszerűsítő rendezvénysorozat főszervezője a zentai Kertészek Egyesülete és Science vállalat, főtámogatója pedig a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt, megszervezésében és lebonyolításában azonban számos partnerintézmény és partnerszervezet, valamint támogató is közreműködött.