2024. május 8., szerda

Minden rendőrfőnököt leváltanak

A kormányfő szerint Szerbia olyan állam lesz, ahol a rendőrség a polgárok védelmével foglalkozik, nem pedig a politikával

Az összes szerbiai rendőrkapitányság vezetőjét le fogják váltani, jelentette be Aleksandar Vučić kormányfő, a biztonsági szolgálatokat koordináló iroda ülését követően, hozzátéve,

Milorad Veljović a rendőrség igazgatója marad tisztségén. A rendőrfőnökök helyét az új vezetők kinevezéséig helyetteseik veszik majd át, tette hozzá.

„Ma Veljovićot is leváltanánk, ha nem pályázat útján nevezték volna ki, nem azért mert bűnös, hanem erkölcsi okokból” – mondta, hozzátéve, eredményeket követelt a drogkartellek elleni harc terén, ehelyett a Belügyminisztérium embereit sokkal inkább érdekelték saját belügyeik. A kormányfő szerint a leváltásokra vonatkozó döntést a belügyminiszter kezdeményezésére hozták meg, a rendőrség igazgatójának beleegyezésével.

Vučić kiemelte, hogy a kormányt nem irányíthatja Darko Šarić, illetve, hogy véleménye szerint Rodoljub Milović a bűnügyi rendőrség vezetője becsületes rendőr, és ezt gondolta már az előtt, hogy Milović hazugságvizsgálatnak vetette alá magát.

Szerinte a rendőrség vezetőit a drogcsempészet miatt bíróság előtt álló Darko Šarić valamint az egykori zimonyi klán tagja Ljubiša Buha Čume igyekeztek lejáratni milliós megvesztegetésekre vonatkozó vádjaikkal, amelyeket az általuk pénzelt bulvárlapokon keresztül terjesztettek.

A kormányfő kihangsúlyozta, Szerbia normális, tisztességes és rendezett állam lesz, ahol a rendőrség a polgárok védelmével foglalkozik, nem pedig a politikával.

„Azt üzenem Szerbia polgárainak, hogy azok, akik bűnözéssel szennyezték be kezeiket, akik könyékig vannak a korrupciós botrányokban, az ő számukra nem lesz szabad levegő Szerbiában. Meggyőződésem, hogy tudunk jobban dolgozni, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat és kevésbé hallgatják majd a meséket, miszerint egyik ilyen a másik olyan és már 2018-ban befejezhetjük a munkát és mondhatjuk, hogy készen állunk az EU-csatlakozásra – mondta.

Korábban, Tomislav Nikolić államfő is megszólalt az ügyben, aki elmondta, a bűnszervezetek kapcsolatokkal, segítőkkel rendelkeznek a minisztériumban, így kerülik el azt, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák őket. Erről bővebben itt olvashatnak.