2024. július 8., hétfő

Bioétkeztetés a magyarkanizsai óvodákban

A magyarkanizsai 1-es óvodában tett látogatásom alkalmával meglepően jó dolgokat tapasztaltam a gyerekek élelmezésében. Csányi Györgyi, az óvoda egészségügyi prevenciós nővére elmondta, hogy az aznapi uzsonna éppen nyers sárgarépa:

– Mi tulajdonképpen az egészséges életmódot és ezen belül az egészséges táplálkozási szokásokat próbáljuk elsajátíttatni a gyerekekkel, ezért óvodánk Veselinov Ibolya igazgatónő kezdeményezésére csatlakozott a Bioétkeztetés az óvodákban nevű projektumhoz.

– Mit jelent a bioétkezés?

– Bioterméknek számít az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő és minősítettek. Ezek a szabályok az egész termelési technológiára vonatkoznak. A növények például semmilyen vegyszeres kezelést nem kaphatnak, a gyomokat is mechanikai módszerrel és kézi munkával irtják, a műtrágya használata tilos. Az állattenyésztésben tiltott a hormonális kezelés és más olyan gyógyszerek, például antibiotikumok használata, melyek belekerülhetnek az élelmiszerekbe. A kutatások kimutatták, hogy a bioélelmiszerek egészségesebbek, táplálóbbak, mint ipari társaik. A bionövények átlagos ásványianyag- és vitamintartalma nagyobb, mint az előállítás folyamán vegyszeresen kezelt élelmiszereké. A bioélelmiszerek emellett nem sugárkezeltek, és semmilyen génmódosított tápanyagot nem tartalmaznak.

Beszélgetésünkbe Veselinov Ibolya, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónője is bekapcsolódott:

– Ha sikerülne ezen a téren elérni célunkat, vagyis azt, hogy a gyerekek magukévá tegyék az egészséges táplálkozást és életmódot, és hogy ebben a szellemben gondolkozzanak majd felnőttkorukban is, ez sokban hozzájárulna ahhoz, hogy sikerekben gazdagabb és boldogabb életet éljenek.

A jelenlegi helyzet a mi társadalmunkban a felnőttek körében hírül sem kedvező. Ami még rosszabb, hogy ezt a szülők legnagyobb része nem tudja, sőt nem is akarja tudomásul venni. Sokan a rossz étkezési módokat és szokásokat tudatosan vagy tudatukon kívül beleépítik a gyerekeikbe. Megszerettetik velük például az édességek élvezetét. Többek között ezt úgy is teszik, hogy ünnepi tortákkal „kedveznek” gyerekeiknek, úgy gondolván (tévesen), hogy legyenek legalább a gyermekkorukban boldogok… Másik rossz gyakorlat, hogy a szülők kevés konyhakerti veteményt, főzelékfélét és kevés gyümölcsöt fogyasztanak. Egyes – igaz, ritkább – esetekben pedig nemcsak az ételek megválogatásában van hiba, hanem a mennyiségben is. Ez a gyerekek elhízásához és betegségekhez vezethet. Persze először a szülőknek kellene átállniuk egészségesebb táplálkozásra és életmódra. Ha nem mutatnak a jó példát gyermekeiknek, hiába minden jóra való tanításuk. A gyerekek ugyanis a szülőktől veszik át a példát, akkor is, ha az jó, meg akkor is, ha az rossz.

– Mi még nem álltunk át a teljesen a bioétkeztetésre – magyarázta Csányi Györgyi –, de az a célunk, hogy mielőbb teljesítsük a projektum követelményeit. Egyelőre csak a zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag étrendet vezettük be.

Rác Nagy Tünde óvónő vezeti az éppen uzsonnázó tagozatot. Tőle azt kérdeztem, hogy van-e az óvodának kertje.

– Van egy kis kertünk az óvoda udvarában. A gyerekek is egy kicsit részt vesznek a kerti munkában. Ez azért jó, hogy már kiskorukban megtanulják, hogy az ember helyesen viszonyuljon a természethez. Egyébként innen is fogyasztanak friss retket, karalábét. Emellett néha ellátogatnak a mezőgazdasági iskola tangazdaságára. Ott is lehetővé teszik, hogy a földből kivett friss zöldségféléket fogyaszthassák a gyerekek.

A magyarkanizsai községházán Halász Mónika, a község környezetvédelmi felelőse elmondta, hogy egyelőre csak egyes élelmiszerek származnak regisztrált biotermelőtől vagy megbízható termelőtől. A szeptemberi közbeszerzési pályázatot viszont úgy kell majd megfogalmazni, hogy biotermelők jelentkezhessenek.