2024. május 2., csütörtök

Jövőre épül a Belgrád víziváros

A projektumból származó hasznot a szerb és az arab fél a beruházás nagyságával összhangban osztja majd el egymás között

Pénteken Belgrádban bemutatták a Belgrád víziváros projektum mestertervét. A prezentáción Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök mellett egyebek mellett az Egyesült Arab Emírségekből érkezett beruházó, Mohammed Al Abbar, az Eagle Hills vállalat első embere is részt vett. Vučić elmondása szerint a projektum első fázisát már 2015 februárjában elkezdik megvalósítani. Ebben a szakaszban a tervek szerint két lakótömböt, két hotelt, a Balkán legnagyobb bevásárlóközpontját, valamint a Belgrádi tornyot, a Belgrád víziváros komplexum legjelentősebb objektumát kezdik el építeni, mondta Vučić, aki ígéretet tett arra, hogy semmiféle kritika nem tudja rábírni, hogy elálljon ettől a projektumtól. A Belgrádi torony építése várhatóan 2016 vége előtt befejeződik.

Mint azt Al Abbar megjegyezte, a szóban forgó projektum gyökeresen fogja megváltoztatni a szerb gazdaságot és idegenforgalmat, ezzel pedig a szerbiai emberek életminősége is pozitív irányba változik majd. Minden lehetséges, a siker csupán attól függ, hogy mennyire merész az ember, emelte ki Al Abbar, majd megerősítette, hogy nagyjából három milliárd eurót fog a projektumba fektetni.

– A Belgrád víziváros megvalósítása jelentősen hozzájárul majd a helyi gazdaság fellendítéséhez, hiszen szerbiai kivitelezőkkel és gyártókkal fogunk együttműködni. A munkálatok során, illetve az azt követően megnyíló munkahelyek, valamint az idegenforgalom fejlesztése rendkívül izgalmas és fontos Szerbia számára – magyarázta Al Abbar.

A folytatásban Vučić elmondta, hogy a földterület, amelyen a komplexumot kiépítik, nem cserél tulajdonost, ehelyett bérleti szerződést kötnek majd a tulajdonosokkal. A projektumból származó hasznot a szerb és az arab fél a beruházás nagyságával összhangban osztja majd el egymás között. A környék megtisztítására Belgrád nagyjából 200 millió eurót fog fordítani, fűzte hozzá a miniszterelnök. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a projektum mennyire fogja megváltoztatni a régi Belgrád városképét, Vučić nyomatékosította: „Semmiféleképpen nem állok el egy ilyen becsületes projektumtól, amely az egész ország számára jó.”