2024. május 3., péntek

Gugánovity, Guganović és/vagy Guganovic

Szombaton a topolyai Népkönyvtár emeleti termében megnyílt Gugánovity Gabriella Volt egyszer egy ország című fényképkiállítása. A topolyai származású fényképésznek szinte napra pontosan egy éve nyílt meg a Chicago topolyai szemmel című kiállítása ugyanezen a helyszínen, így ez a mostani egyfajta folytatásnak is tekinthető.
A tárlatot Náray Éva, a könyvtár igazgatója bevezető szavai után Lovra Éva építőmérnök, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas kutatója nyitotta meg, aki szövegének a Múltunk és jelenünk kollázsvalósága címet adta. Mint elmondta, a képeket nézve felmerül a honvágy milyenségének kérdése, az emlékezés fontossága, és ezzel együtt az emlékek torzulása, folyamatos változása. A képek elsősorban az amerikai közönséghez szólnak, mivel a művésznő évek óta ott él és dolgozik, de nem kizárólagosan, hisz a képeken megjelenő sajátos tükröződések bárkit elgondolkodtathatnak. A képek talán egy széteső valóságot láttatnak, egy mesebeli világról. Erre utal a kiállítás címe is, a Once upon a country magáról az ún. Nagy-Jugoszláviáról szól. A képeken Vajdaság, Bosznia és Horvátország tájai tükröződnek egymásba, sajátságos, kettős nézőpontot adva az emlékezésnek, és nosztalgiával tekinthetünk az olykor fekete-fehér, talán sosem volt országról regélő fényképekre.
Lapunk kérdésére a művésznő elmondta, hogy Amerikában a fotókon keresztül tudja legszemléletesebben elmondani a saját belső életét és fájdalmát, amihez hozzákapcsolódik a szándék, hogy vizuálisan ábrázoljon egy feje tetejére állított világot. Mint megtudtuk, sokszor magyarázkodni kényszerül, hisz sokak számára nem világos, hogy Horvátországból, Szerbiából vagy Magyarországról származik-e, amire általában azzal válaszol, hogy ő mindenhonnan származik, és egy volt egyszeri ország állampolgára. A képeket az utazásai során készítette, búzamezők, felhők, fenyvesek szerepelnek rajtuk vegyesen. A képek címei magával ragadóak, a mítosz és a mese hangjait idézik fel, olykor a honvágy érzésével vegyítve: Az ígéret földje, Vigyél haza, Hátrahagyva, Az égető múlt jövője, Megnyugvás földje, Kijárat. Legutolsó pontként a nevének helyes írásmódjára kérdeztünk rá. Ebben is a képeken látható kettősség, sőt hármasság figyelhető meg, ő legszívesebben magyar helyesírással látja, de mivel szerb vezetéknévről van szó, Amerikában a könnyebb ejthetőség végett a Guganovic írásmódot alkalmazza, amit a nálunk hivatalos szerb Guganovićból egyszerűsítettek.
A kiállítás július végéig lesz látható.