2024. május 2., csütörtök

Magyar nyelvű és magyar szellemiségű

XIV. Apáczai Nyári Akadémia, Újvidék

Négy témakör köré szerveződik az idén a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett kéthetes továbbképzés: Történelem és magyarság, A fiatalok szocializációja, Természettudomány és a Tapasztald, hogy továbbadhasd elnevezésű, a környezeti nevelést felölelő képzés.

A múlt héten tartották meg a Történelem és magyarság szekció előadásait és az osztályfőnököknek szóló előadásokat, Dulka Andor, illetve Muhi Horváth Gabriella irányításával. A héten pedig a természettudományi szekció és a környezeti nevelés csoport előadásai zajlanak, Muhi Béla, illetve Lukács Zsolt vezetésével.

Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke, az újvidéki Apáczai Diákotthon igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az Apáczai Nyári Akadémia keretében történő pedagógus-továbbképzés 2000-ben indult Újvidéken.
– Kezdetben Muhi Béla szervezte meg a továbbképzést a fizika-, kémia- és biológiatanároknak, majd fokozatosan a többi szakterületen is beindult a munka. A Kárpát-medence minden részéről érkeznek résztvevők. A Szabadkai Nyári Akadémiát is a VMPE szervezte a kilencvenes években, amíg nem vált ki belőle az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete. Ezután indítottuk be az Újvidéken az Apáczai Nyári Akadémiát 2000-ben. Kiemelném a szakmai képzés fontosságát, mivel minden tudomány területén folyamatosan újabb és újabb felfedezésekre kerül sor, amelyeket ismertetni kell a pedagógusokkal. Továbbá nagyon jelentős a magyarság megtartása. Ez a továbbképzés nemcsak magyar nyelvű, hanem magyar szellemiségű is – mutatott rá Nagy Margit.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete egyik alapítótagja, Dulka Andor ürményházi történelemtanár elmondta, hogy 2002 óta főszervezője a Történelem és magyarság szekció tanári továbbképzésének. – Induláskor a Kárpát-medencében tapasztalt kihívásoknak és követelményeknek szerettük volna megfelelni, mint például az anyanyelvápolás vagy a diáksegélyezés. Régóta ismert tény, hogy a vajdasági magyarok a magyar nemzeti történelemből szegényes oktatásban részesülnek, vagy sok esetben semmit sem tanulnak ebből a témakörről. Ebből a megfontolásból született meg a történelem szekció létrehozásának a gondolata, amelynek keretében történész szaktekintélyeket hívunk meg Magyarországról. Célunk, hogy a vajdasági magyar történelemtanárok egy többsíkú képzést és tudást kapjanak a Magyarországon már időszerű történelemoktatás módszereiről – mondta Dulka Andor.

Az idei történelem szekciónak három fő témaköre volt: a Dózsa György-féle parasztfelkelése 500., az első világháború kitörésének 100. és a második világháború során történt vajdasági vérengzések 70. évfordulója. Pénteken a történelmi szekció keretében Dr. Tőkéczki László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora A nagy háború vége és Magyarország című előadását hallgathatta meg a pedagógusközönség.