2024. május 2., csütörtök

Sikeresen zárult a talentumosok nyári tábora

Gyermek- és ifjúsági néptánctábort is szervezett az idén a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesület. Vajdaság egész területéről és Magyarországról is érkeztek néptáncos gyerekek a II. Talentum Gyermek Néptánctáborba, amelyet a Horgos melletti Túrú-tanyán tartottak. Egy héten keresztül sárközi és gömöri táncokat tanulhattak, ezenkívül zenei, kézműves- és drámapedagógiai foglalkozásokon vehettek részt.

A táborban jelentős szakmai munka folyt. A békéscsabai Farkas Tamás és párja, Gál Nóra felvidéki palóc táncokat tanított Gömörből. „Domaháza kiváló táncos egyéniségeinek a táncait tanítottuk a gyerekeknek. Próbáltunk improvizatív stílusban, illetve az improvizációs készség növelése szempontjából leadni az anyagot” – mondta el Farkas Tamás néptáncpedagógus. A horgosi Gazsó Tibor és Varga Viola a sárközi táncok alapjaival ismertette meg a legkisebbeket. A szokatlanul hűvös, időnként esős időjárás még jobban összekovácsolta a Muzslyáról, Csantavérről, Palicsról, Szabadkáról, Királyhalmáról, Hajdújárásról, Noszáról, Ludasról, Kelebiáról, Kecskemétről, Petőfiszállásról, Orosházáról, Kanizsáról, Zentáról, Kishegyesről, Horgosról, Szegedről és Szarvasról érkezett gyerekeket. „Megismertük a közösségépítésnek azon szellemét, amikor az eső miatt egy szűk helyre kellett zsúfolódnunk. Ez is egy jó hangulatot teremtett. A tanya tulajdonosával megegyezve kihasználtuk a termeket, és két napot a gyerekek bent töltöttek” – tette hozzá Brezovszki Roland szervező. A résztvevők gálaműsoron mutatták be a táborban tanultakat. A táncon kívül drámapedagógiai foglalkozásokon vehettek részt Vörös Imelda és Gregus Zalán vezetésével és kézműveskedhettek is Baranyi Annamáriával és Erdélyi Olíviával. 

A Talentum táborok sorát rögtön a következő héten az Ifjúsági Néptánctábor folytatta a horgosi Túrú-tanyán. A középiskolás és egyetemista korosztálynak a kecskeméti Lukácsné Haránt Eszter és Lukács László tanított palatkai táncokat, illetve a gyerektáborban is oktató békéscsabai páros magyarszentbenedeki táncokat. A Vajdaságból és Magyarországról érkezett mintegy 100 fiatal mélyebben is belekóstolhatott a tájegységek néprajzába, alaposan kivesézve a néptánchagyományt. A szervezők Brezovszki Tamara, Brezovszki Roland, Vas Brezovszki Tímea és Vas Endre gondoskodtak arról, hogy tartalmasan teljen a tábor. Játékos vetélkedőkkel, csapatépítő játékokkal tették színesebbé a programot. Hernyák György és Pálfy Ervin vezetésével a színpadi viselkedés fortélyaival ismerkedhettek meg a fiatal táncosok.   

Szabadka Város, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethleh Gábor Alap, a Vajdaság Tartomány támogatásának köszönhetően a két táborban összesen több mint 200-an vettek részt, a gálaműsorokat több mint 600-an látták. A Talentum-táborok mind szakmaiságukban, mind hangulatukban magasra emelték a mércét a nyár folyamán megtartandó vajdasági néptánctáborok előtt.