2024. május 3., péntek

A tavalyinál nagyobb, mégis kis hozam

Magyarkanizsán még aratnak

Lassan az aratás vége felé közelednek a termelők, a csapadékos időjárás miatt azonban egyelőre kérdéses, mikor ér véget a betakarítás. Az önkormányzat nem végleges jelentése szerint Magyarkanizsa községben 4200 hektárnyi területen már learatták a búzát, 480 hektáron pedig az árpát takarították be. Búzából 100-150 hektár maradt még, de a később beérő zab, rozs és tritikálé learatása még hátravan.

Az esős időjárás, amely az év eddigi szakaszára jellemző volt, nemcsak az aratás befejezését késlelteti, hanem a betegségeknek, főleg a gombosodásnak kedvezett. Ez újabb költségeket jelentettek a termelőknek, de terméskieséssel is számolni kellett. A veszteség azonban így is elmarad az előző évekéhez képest, amikor az aszály tizedelte meg a termést. A termelők szerint a terméshozam a búza esetében körülbelül 3 tonna hektáronként.

Halász Mónika, az önkormányzat mezőgazdasággal megbízott tanácstagja elmondta, hogy a búza felvásárlásával kapcsolatosan nem érkezett panasz hozzájuk, az átvevőhelyeken folyamatosan vásárolják a búzát, ám az ár idén is alacsonyabb a vártnál. A termelők az aratás megkezdése előtt még bíztak a búza 20 dináros felvásárlási árában, ennyit azonban a felvásárlóhelyeken nem kaphatnak.

– Az önkormányzathoz egyelőre nem érkezett panasz a felvásárlással kapcsolatosan. Az előzetes várakozástól eltérően 16–18 dinár között mozog a búza ára. Községünkben szinte mindenhol termesztenek búzát: Horgoson és Martonoson kevesebbet, a legtöbb termés főleg Adorjánról és Magyarkanizsáról érkezik – mondta Halász Mónika.