2024. április 28., vasárnap

Hagyományőrzés másként

A bogarasi Cimbora egyesület mind nagyobb sikereket arat a népi hímzésmintákkal díszített ruháival

Kiváló eredménnyel szerepeltek a hagyományos népi hímzésmintákkal díszített, ám a mai kor igényeihez is igazodó, a mindennapok során is viselhető ruháikkal az idei, 44. MIRK-en a bogarasi Cimbora Polgárok Egyesülete tagjai, akik első ízben vettek részt a kézimunkázók és gyűjtők nemzetközi kiállításán, amelynek ezúttal az adai Cseh Károly Általános Iskola adott otthont.

– Szívünkön viseljük a hagyományápolás és a hagyományőrzés ügyét, viszont sok esetben azzal szembesülünk, hogy a fiatalok nem igazán rajonganak iránta. Ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy megpróbáljuk ötvözni a népi hagyományainkat a mai kor divatjával, aminek jegyében olyan modern, ma is hordható ruhákat tervezünk és varrunk, amelyeket hagyományos népi hímzésmintákkal díszítünk – nyilatkozta lapunknak Kállai Margit, az egyesülete elnöke. Elmondta, hogy már korábban is nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk az általuk készített ruhák kapcsán, amikor ugyanis feltettek róluk néhány képet az internetre, szinte azonnal elkezdtek érdeklődni irántuk, olyannyira, hogy már nemcsak térségünkből, hanem Magyarországról, sőt Kanadából is vannak rendeléseik.

– A kezdeti időszakban inkább az elszármazott, külföldön élő magyarok érdeklődtek a ruhák iránt, az itt élőket kicsit szoktatni kellett hozzájuk. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a MIRK-en is a közönség elé tárjuk a munkáinkat, ahol szintén nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett hozzánk mind a látogatók, mind a szakmai zsűri részéről, hiszen hat első és három második helyezést érdemeltünk ki. Úgy gondoljuk azonban, hogy nagyon óvatosan kell viszonyulnunk a hagyományos és a modern elemek ötvözéséhez, ugyanis ha túlzásokba esünk, könnyen giccset alkothatunk, ami semmiképpen sem célunk, ezért igyekszünk rendszeresen kikérni a szakemberek véleményét is akkor, amikor új ruhát tervezünk – magyarázta Kállai Margit. Hozzátette, hogy a jövőben mindenképpen szeretnének tovább haladni a megkezdett úton, és minél szélesebb körben megismertetni az általuk képviselt sajátos stílust, amely reményeik szerint hozzájárulhat elődeink hagyatékának megőrzéséhez és továbbéltetéséhez.