2024. május 8., szerda
Európai Filmek 21. Nemzetközi Fesztiválja, Palics

Új magyar filmek a palicsi filmfesztiválon

Tavaly még az előző évek filmterméséből összeállított válogatást láthatták, az idén viszont új magyar alkotásokat tekinthetnek meg a nézők

A palicsi nyári színpadon szombaton 21 órakor kezdődik az Európai Filmek 21. Nemzetközi Fesztiválja. A megnyitó után kezdetét veszi a versenyprogram. Azonnal egy magyar filmet láthat a közönség, a Fehér istent, amely magyar–svéd–német koprodukcióban készült Mundruczó Kornél rendezésében és az idén díjat nyert a cannes-i fesztiválon. A versenyprogram kategóriájában egy szerbiai–magyar koprodukcióban készült alkotás is helyet kapott, a műsorterv szerint kedden 23 órától, a Tolnai Szabolcs rendezésében készült Az erdő című filmet vetítik. A versenyprogramban tizenhárom produkciót láthatunk majd, ebből egyet versenyen kívül, pénteken a zárónapon a Téli álom című török filmet, amely az idén elnyerte az Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon.

A palicsi filmfesztivál tehát 25-éig tart, a zárónapot kivéve, esténként két filmet vetítenek a nyári színpadon, 21 és 23 órától (rossz idő esetén a Szabadegyetem Eurocinema mozijában). Belépődíj a vetítés előtt a nyári színpad pénztáránál váltható, két filmre szól, és 200 dinárba kerül, akárcsak az előző években. A szervezők arra emlékeztetnek, hogy ezúttal is lesz ingyenes szervezett autóbusz Szabadkáról, amely 20.15-kor indult a vasútállomás elől, és a második film után indul vissza Palicsról a Kisvendéglő elől, megközelítőleg éjfél után egy órakor. Akik lemaradnak a versenyprogram filmjeiről, másnap megtekinthetik ezeket a Jadranban 14 és 16 órától, ahol jegyek is válthatók filmenként 100 dinárért. Kivételt az utolsó nap bemutatásra kerülő film jelent, ennek repríze szombaton 17 órától lesz az Eurocinemában.

Szabadkán több programrészt is kísérhetnek az érdeklődők. A Párhuzamok és ütközések a Jadranban zajlanak, 18 és 20 órától. Itt is láthatunk magyar filmeket, a műsor szerint vasárnap 20 órától Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotását, hétfőn 20 órától pedig Pálfi György Szabadesését. Ehhez a programrészhez jegyek a Jadran pénztáránál válthatók filmenként 100 dinárért.

A többi programrész ingyenesen látogatható. A Szabadegyetem Eurocinema mozitermében a filmfesztivál idején 17 órától az új grúz filmeket ismerhetik meg az érdeklődők, 19 órától pedig betekintést nyerhetnek az új magyar filmtermésbe. Megtekinthetik egyebek között Bodzsár Márk Isteni műszakját, Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát című filmjét, Nagy Dénes Másik Magyarországát, Szajki Péter Nejem, nőm, csajom vígjátékát, és A nagy füzetet Szász János rendezésében. Ezúttal is a Lifka Sándor Art moziban vetítik az ökológiai témájú filmeket, ezekre szintén ingyenes a belépés, és 17 órától kezdődnek.

Nem marad ki az Európai fiatal szellemiség programrész sem, amely a fiatal alkotókra, a kísérleti, művészi alkotásokra és rövidfilmekre összpontosít. Újdonságnak számít, hogy a vetítésekre a felújított palicsi Abbázia moziban kerül sor, 21.30-tól. Ebben a programrészben vetítik egyebek között Tolnai Szabolcs A romlás virágai kisjátékfilmjét, valamint Ferge Roland és K. Kovács Ákos El című filmetűdjét, de itt tekinthető meg az idei Underground Spirit díjas Edouard Salier alkotása is.

Az idén is lesz tanácskozás, terítékre kerülnek például a NATO-bombázás káros hatásai, de kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az idei palicsi filmfesztiválon hat programrészben több mint hatvan filmet vetítenek. A rendezvény keretében már sor került az idei Lifka Sándor-díjasok, Mira Banjac és Claude Lelouch egyes filmjeinek bemutatására, digitalizált filmklasszikusokat nézhettünk Szabadka főtéren, valamint filmalkotásokat láthattunk az első világháború témájára is.