2024. május 18., szombat

A döntetlen tovább bonyolította a helyzetet

A szombati játéknap rangadóján: Szerbia–Horvátország 8:8

Kevés néző, tizenhat gól, remek mérkőzés és döntetlen: nem született győztes a Szerbia–Horvátország mérkőzésen, így még a spanyolok is továbbjuthatnak a csoportból. A döntetlennek leginkább a magyar válogatott tagjai örülhetnek, hiszen ha szombat este legyőzik Németországot, biztosan csoportelsők lesznek és egy nap pihenővel többjük, egy mérkőzéssel kevesebbjük lesz, mint az elődöntős ellenfelüknek.

Nincs olyan csapatsport, amiben az ember egy Szerbia–Horvátország mérkőzés hallatán ne kapná fel a fejét: különösen igaz akkor, ha korábban Jugoszlávia név alatt értek el a játékosok világraszóló sikereket, de a tagköztársaságok kiválása után Szerbia, Horvátország és Montenegró is a világ élvonalába tartozik.

Nem akármilyen előjáték előzte meg a szerb és a horvát férfi válogatott összecsapását a Budapesten zajló vízilabda Európa-bajnokságon. Előbb a nem éppen túl baráti kapcsolatokat grúzok és oroszok szálltak a medencébe, s az Eb-újonc Grúzia igencsak megizzasztotta az esélyesebb Oroszországot, amely végül négy góllal nyert, de az eredmény nem felelt meg látottaknak, hiszen nem sokkal a vége előtt még 12:11-re a grúzok vezettek, de utána szó szerint elfogytak, ugyanis hat emberük pontozódott ki.

Jovan Popović, a grúzok szövetségi kapitánya: - Az eredményjelző mindent elmond erről a mérkőzésről. egyszerűen nincs energiám kommentálni a játékvezetők működését, hogy hány jogtalan kiállítást kaptunk. Nagyon büszke vagyok a csapatomra.

A második mérkőzésen a Dejan Stanojević, akit az újvidéki Vojvodina kispadjáról (is) ismerhetünk, s aki éveken át tagja volt a szerb válogatott edzői stábjának, által irányított Románia 3:0-ra elhúzott Görögország ellen, ám a görögök egyenlítettek, de utána is mindig k futottak az eredmény után. Románia 9:8-ra vezetett és emberelőnybe került, s úgy tűnt, ezzel el is dől a mérkőzés és a harmadik hely sorsa, ugyanis az utolsó fordulóban a románok az oroszokkal, a görögök pedig az olaszokkal játszanak. Azonban a románok egy (!) másodperc után lőtték el az emberelőnyös helyzetet, amiből görög ellentámadás, létszámfölény és gól lett. A következő akció végén a görög kapus hárított, majd a dudaszó pillanatában Milonakisz betalált, így a görög pólósok labdarúgó honfitársaik világbajnoki szereplésüket idézték, akik Elefántcsontpart és Costa Rica ellen is az utolsó másodpercekben lőttek gólt.

Dejan Stanojević, a román válogatott szövetségi kapitánya: - Megérdemelt a görög győzelem, mert mi elszalasztottuk a lehetőséget, nem használtuk ki a kínálkozó esélyt. Egyszerűen nincsenek olyan szinten a játékosaim, hogy megnyerjenek egy ilyen fontos találkozót. Emiatt van az, hogy Románia mindig a vert mezőnyben, a táblázat második felében végez. Csapatként sem vagyunk jók, ez az én hibám, s a görögök elleni vereségért is vállalom a felelősséget.

A szombati rangadó: Szerbia–Horvátország

Előzmények: A két válogatott legutóbbi mérkőzése a horvátok számára kedvesebb, hiszen Ivica Tucak csapata a görögországi Szamartidisz-kupán 10:8-ra nyertek Szerbia ellen, amely a félidőben 4:2-re vezetett. A 2001-es Európa-bajnokságon, amelynek szintén Budapest adott otthont, az akkor még Jugoszlávia néven szereplő válogatott 8:6-ra nyert, majd következett az emlékezetes, incidensekkel tarkított kranji döntő, amelyben Szerbia hosszabbítás után 9:8-ra győzött, annak ellenére, hogy a horvátok 7:4-re is vezettek. 2010-ben a zágrábi Eb-n az elődöntő 10:9-es horvát győzelemmel ért véget, míg két évvel ezelőtt, az eindhoveni kontinensbajnokságon a csoportokban Szerbia 15:12 arányban győzött.

Hangulat: Nagyon sok volt az üres hely, minden lelátórészen lehetett találni helyet. A szerb szurkolók sokkal többen voltak, így inkább az ő hangjukat lehetett hallani, míg a horvátok egy dobbal próbálták ellensúlyozni a létszámkülönbséget. Érdekesség, hogy a legnépesebb szerb szurkolótábor az első félidőben pont a szerb válogatott kispadja mögött ült. A második félidőben a legvérmesebb szerb drukkerek előtt a horvát válogatott szakmai stábja és cserejátékosai foglaltak helyet… Szerencsére az első sorban helyet foglaló szerb szurkolók megelégedtek azzal, hogy a horvátok szövetségi kapitányának mozdulatait utánozzák, s ez az imitáció Tucakot nem zavarta, főleg azért nem, mert ő a meccsre koncentrált. És még egy furcsaság: a szerb tévés és rádiós újságírók végig állva, a horvátok pedig egész meccs alatt ülve közvetítettek…

A mérkőzés: A találkozó horvát góllal, Sandro Sukno révén indult, amire Andrija Pralinović az első emberelőny lejártakor válaszolt, majd Filip Filipović gól következett, mivel a horvátok elfelejtettek időben visszaérni, így a világ egyik legjobb balkezese szabadon maradt, s ezt ki is használta (2:1). Habár Sukno ötméteresből egyenlített, már akkor látszódott, hogy a szerb válogatott erőnlétben jobban áll, s a horvátok csak óriási nehézségek árán lesznek képesek akciógólt lőni. Az első negyed végeredményét Stefan Mitrović állította be (3:2). A

második negyed újabb Filipović gólt hozott(4:2), majd egy emberelőnyt váltottak gólra a horvátok, Nikša Dobud volt eredményes (4:3). Nem sokáig volt egy gól különbség a két válogatott között, mivel Filipović megszerezte harmadik gólját is (5:3). Az emberelőnyös helyzeteket a horvátok jól használták ki, Lončar kapta a labdát a falban, s senkitől sem zavartatva szépített (5:4). Prlainović óriási ziccert hagyott ki, amikor telibe találta Pavićot, a horvátok kapusát, aki az első félidőben 11 lövésből 6-ot hárított (54,5 százalék), míg a másik oldalon Gojko Pijetlović 44,4 százalékos teljesítményt produkált (9 lövés, 4 védés). A félidő vége előtt hét másodperccel Sukno ötödik lövéséből megszerezte saját harmadik, csapata ötödik gólját, így a harmadik negyed 5:5-ös eredménnyel kezdődött.

A horvátok ismét szépen járatták a labdát egy emberelőny során, sikerült is a bejátszás a falba, azonban a labda a kapufán csattant s megállt a gólvonalon: ám míg a szerb védők és a kapus is egymásra várt, addig Lončar úszott oda, és bepöckölte a labdát (5:6). A másik oldalon Miloš Ćuk gyorsan egyenlített: emberelőny során középről középre lőtte a labdát, Pavićnak nem volt ideje felemelni a kezét (6:6). Filipovićnak emberfór sem kellett, kiemelkedve a vízből, bombaerős lövést küldött a rövid sarokba, amely a kezek között utat talált (7:6). Egy rosszul befejezett horvát emberelőny, majd sorozatban két szerb kapufa és egy hatalmas Pavić-bravúr következett, amit egy horvát időkérés követett. A maradék két és fél percben kidolgozatlan akciók és pontatlan lövések sorozata következett, így maradt a 7:6-os szerb vezetés. Az utolsó nyolc perc horvát emberelőnnyel és Andro Bušlje egyenlítőgóljával kezdődött, amire Dušan Mandić válaszolt, szintén egy emberelőny végén. A játékvezetők ekkor sorozatban adták a kiállításokat: Ranđelović és Filipović szinte egyszerre mehettek ki, de a kettős emberelőnyt sem tudták a horvátok gólra váltani, Pijetlović védett. A másik oldalon a kapufa akadályozta meg, hogy Szerbia két góllal vezessen. Utána ismét kettős horvát emberelőny: Pijetlović és Prlainović ment ki, s ezt már belőtték a horvátok: Petar Muslim közelről a bal sarokba bombázott (8:8). A horvátok kilencből öt, a szerbek hétből két emberelőnyt használtak ki négy perccel a vége előtt. Horvátország közel járt a fordításhoz, azonban Lončar lövése beleakadt Pijetlović kezébe, aki a következő horvát támadásnál is bravúrosan mentett szögletre. Két perccel a vége előtt a játékvezetők sípja néma maradt: mindkét oldalon szerettek volna emberelőnybe kerülni, de ebből nem lett semmi. Egy támadószabálytalanság után 61 másodperccel a találkozó végét jelző dudaszó előtt a horvátok időt kértek és támadhattak a vezetésért óriási szerb füttykoncert közepette. Pijetlović arca irányuló ütése után a horvátok nem használták ki az emberelőnyt, el sem lőtték a labdát, s Sukno kiállítását pedig a szerbek nem tudták gólra váltani, mert Pavić védett, majd egy kapufával ért véget a meccs. A döntetlen igazságosnak mondható, hiszen mindkét csapatnak voltak lehetőségei a találkozó megnyerésére. Azzal, hogy a szerb és a horvát csapat találkozóján pontosztozkodás történt, s ugyanígy ért véget korábban a spanyolok és a horvátok mérkőzése is, a B csoport teljes a bizonytalanság a második és a harmadik, vagyis a továbbjutást jelentő két helyért. Szerbia hétfőn Spanyolországgal találkozik, míg Horvátország ellenfele Magyarország lesz. Ha a magyar válogatott megnyeri a 20.30-kor kezdődő, németek elleni találkozót, akkor csoportelsőként jut a négy közé.

Stefan Mitrović: - Mindent megtettük a sikerért, azonban nem sikerült győzni. Nem mondom, hogy elégedett vagyok, de elégedetlen sem lehetek. Úgy vélem, ha a következő mérkőzéseken is így küzdünk, akkor a siker nem marad majd el.

Živko Gocić: - Mindkét csapat a győzelemre hajtott, s ez végül egyiknek sem sikerült. A második negyedben elléphettünk volna tőlük, azonban ez nem jött össze. Fontos volt, hogy ne kapjunk ki, s ez az egy pont sokat jelenthet a végelszámolásnál. De nem kell túlbonyolítani a dolgokat, az utolsó fordulóban le kell győznünk a spanyolokat és biztosan továbbjutunk a csoportból, s harcolhatunk az éremért. Nem szoktam a bíráskodással foglalkozni, ezért most sem fogok erről külön mesélni, mindenesetre szembetűnő volt, hogy a horvátok több emberelőnyt kaptak, mint mi.

Gojko Pijetlović: Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, s ez be is igazolódott. A horvátok a centerposzton erősek, mi itt kicsit gyengébbek vagyunk, s ők ezt jól használták ki. Volt néhány helyzet, amikor kis hibát vétettünk, s emiatt nem sikerült kétgólos előnyre szert tenni.

Ivica Tucak, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: Szoros és izgalmas mérkőzésen vagyunk túl, amelyen a világ egyik legjobb csapata ellen szereztünk pontot. Emiatt nem lehetek elégedetlen, nekünk nagyon sokat, reményeim szerint negyeddöntőt érhet. Most pihenünk és rákészülünk a hétfő esti mérkőzésre, amikor a vendéglátó magyar válogatott lesz az ellenfelünk.

Eredmények, férfiak, csoportkör, 4. forduló, B csoport:
Horvátország-Szerbia 8:8 (2:3, 3:2, 1:2, 2:1)

Gólszerzők: Sukno 3, Lončar 2, Bušlje, Muslim és Dobud 1-1, illetve Filipović 4, Mandić, Ćuk, A. Prlainović, Mitrović 1-1


Spanyolország-Franciaország 13:5 (2:0, 3:3, 4:2, 4:0)
Magyarország-Németország 16:8 (4:3, 5:4, 3:0, 4:1)

A csoport:
Oroszország-Grúzia 16:12 (3:3, 4:1, 4:7, 5:1)
Görögország-Románia 10:9 (2:3, 3:2, 2:2, 3:2)
Olaszország-Montenegró 6:6 (2:0, 0:1, 2:3, 2:2)

Gólszerzők: Fondelli 3, Di Fulvio, Vellotto, Gallo 1-1, illetve N. Janović, Ivović 2-2, Jokić, M. Janović 1-1.