2024. május 4., szombat
MALÁJ UTASSZÁLLÍTÓ KATASZTRÓFÁJA

Porosenko a harcok beszüntetésére utasított

A tűzszünet a gép lezuhanásának helyszínén, 40 kilométeres sugarú körben érvényes

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn utasította a fegyveres erőket, hogy szüntessék be a szakadárok ellen folytatott akciókat a malajziai utasszállító gép lezuhanásának helyszínén, 40 kilométeres sugarú körben. Az ukrán államfő az intézkedést azt követően jelentette be, hogy látogatást tett Malajzia kijevi nagykövetségén, majd felkereste Hollandia kijevi nagykövetségét is.

Az ukrán mentőalakulat tagjai az áldozatokat „gyűjtik egy helyre”. Hétfőn a katasztrófa szélesebb területén még 21 tetemet sikerült találniuk, így az összesen 298 áldozatból eddig 272 holttestet találtak meg. (Fotó: Beta/AP)

Az ukrán mentőalakulat tagjai az áldozatokat „gyűjtik egy helyre”. Hétfőn a katasztrófa szélesebb területén még 21 tetemet sikerült találniuk, így az összesen 298 áldozatból eddig 272 holttestet találtak meg. (Fotó: Beta/AP)

Porosenko a harcok beszüntetésének bejelentése után a szakadár fegyveresekre célozva hangsúlyozta: „A terroristák és az őket támogatók ezek után semmivel sem igazolhatják azt, ha akár egy órára is feltartóztatják a vizsgálatot végzőket, nem húzhatják tovább az időt, haladéktalanul át kell adniuk a holttesteket az áldozatok hazáját képviselőknek, hogy hazaszállíthassák a halottakat.”

Porosenko szavai szerint a szeparatisták három bűncselekményt követtek el: terrortámadást a gépet eltaláló rakéta kilövésével, kegyeletsértést azzal, ahogy a holtestetekkel bánnak, valamint a bizonyítékok eltűntetését. Az államfő rendelkezett továbbá arról, hogy meghívják az orosz szakértőket is, vegyenek részt a katasztrófa körülményeinek kivizsgálásában, amit a vizsgálat minél átláthatóbbá tételével indokolt.

Arszenyij Jacenyuk kormányfő hétfőn leszögezte: „nincs kétségünk afelől, hogy a malajziai gépet lelőtték, nagy valószínűséggel Buk–M1 típusú légvédelmi rakétával. A támadást nem hajthatták végre részeg szeparatisták, ugyanis egy ilyen rakétarendszert csak megfelelően képzett szakember képes működtetni”. Feltételezése szerint orosz katonai személyzet hozta működésbe a rakétarendszert. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik vezetője szerint is oroszok működtették a rakétarendszert. Kijevnek állítólag vannak ezt alátámasztó bizonyítékai.

Eközben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte, a szakadárok oldalán harcoló orosz zsoldosok ellopták a malajziai gépen szállított diplomáciai postát. A szeparatisták ezen kívül eltulajdonítják a halottak személyes iratait.

HOLLANDIA HÁBORÚS BŰNÖK ÜGYÉBEN VIZSGÁLÓDIK

Gyilkosság, háborús bűnök és a repülőgép szándékos lelövése ügyében indított vizsgálatot a holland vádhatóság a maláj légitársaság MH17-es járatának katasztrófája miatt – közölte hétfőn egy ügyészségi szóvivő. A holland törvények lehetővé teszik, hogy a hatóságok bárki ellen vádat emeljenek, aki háborús bűnt követ el az ország állampolgárai ellen. A maláj gépen 193 holland állampolgár vesztette életét.

Közben megérkeztek a kelet-ukrajnai Torezbe a holland szakértők, akik az EBESZ megfigyelőinek jelenlétében megtekintették a holttesteket. A törvényszakértői csoport vezetője közölte: ígéretet kaptak, hogy a halottakkal teli szerelvény hamarosan útnak indul.

Az áldozatok hozzátartozói délután találkoztak a holland királlyal, a királynéval és Mark Rutte miniszterelnökkel. A holland kormányfő előzőleg kijelentette, elsődleges célja az áldozatok holttestének mielőbbi hazaszállítása, s csak ezután következik a felelősök megnevezésének és felkutatásának kérdése.

MOSZKVA: NEM ÉSZLELTEK RAKÉTAINDÍTÁST

Az orosz védelmi tárca friss közlése szerint nem észleltek rakétaindítást az utasszállító katasztrófája idején. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat a nemzetközi szakértők rendelkezésére bocsátották, akárcsak azokat az anyagokat, amelyek szerint a maláj utasszállító közelében, attól 3–5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép repült.

A tárca szerint műholdfelvételek bizonyítják azt is, hogy az ukrán hadsereg légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a „népfelkelők” állásainak körzetében a katasztrófáját megelőzőn, s annak napján is. A műholdfelvételek szerint Luhanszk körzetéből eltűnt a Buk, de az indítóállást egy másik képen felfedezték, Donyecktől 50 kilométerre keletre, Sahtyorszktól nyolc kilométerre délre. Moszkva szerint felmerül a kérdés, miért települt át a rakétaüteg közvetlenül a tragédia előtt a felkelők által ellenőrzött körzetek közelébe?