2024. május 2., csütörtök
VÍZILABDA

Az elődöntőért: Szerbia–Görögország

Miután hétfő este a magyar válogatott – még ha alaposan meg is kellett ezért izzadnia – a horvátok ellen megszerezte ötödik győzelmét is a Budapesten zajló Európa-bajnokságon, a spanyolokat délután legyőző szerb válogatott a csoport második helyén végzett, így szerdán az A csoport harmadik helyezettjével, Görögországgal játszik az elődöntőbe jutásért. Ha Szerbia nyer, úgy Montenegró lesz az ellenfele a döntőbe jutásért, Magyarország pedig a Horvátország–Olaszország találkozó győztesével méri össze erejét a fináléba jutásért.

A szerb–spanyol meccsen a 4. percben Duško Pijetlović az első centergólt szerezte a rangadókon. További egy perc után Filip Filipović talált be Aguilar háta mögé. A következő támadásban a spanyolok ötöshöz jutottak, amiből Albert Español megkezdte a szimultánját, hisz a 31. percig spanyol részről csak ő volt eredményes. Egészen a harmadik negyed végéig a két csapat egyetlen emberelőnyt sem váltott gólra, s csak a 3. negyed utolsó előtti percében Españolnak sikerült ez. Szerbia mégis 4:2-re, majd Miloš Ćuk második góljával 5:3-ra vezetett, a negyedik Español-találatra pedig két szerb válasz következett, így négy perccel a befejezés előtt megnyugtatónak látszó 7:4 volt az eredmény. Español kihagyta az újabb ötöst, majd a 31. percben Molina szépített. Végre Andrija Prlainović is betalált, aki az első félidő utolsó percében lőtt fölé egy nagy ziccert, most pedig bal szélről találta meg a rést Aguilar keze és a jobb kapufa között. A 6. spanyol gól már nem számított, a szerb válogatott megőrizte a labdát, és bejutott a negyeddöntőbe. A szerb góldobók: Ćuk 2, Pijetlović, Filipović, Mandić, Mitrović, Aleksić és Prlainović.

A csoportkör utolsó fordulója montenegrói gólparádéval indult, tizenöt góllal nyertek Grúzia ellen, s ekkor el is dőlt az A csoport első helyének sorsa, hiszen Olaszországnak 12 góllal vagy nagyobb különbséggel kellett volna nyernie a görögök ellen, de végül döntetlen lett a vége. A montenegrói eredményességből Ivović 6, Mlađan Janović pedig 4 góllal vette ki a részét. A nap második meccsén Románia legyőzte az oroszokat, és a B csoportban negyedik lett, ami aligha jelentős vigasz Dejan Stanojevićnak és legénységének a görögök elleni mulasztást követően. Azután megtörtént a meglepetés, és a franciák egy kimondottan kemény meccsen felül tudták múlni a németeket, így a szerdai helyosztón a grúzokkal találkoznak, s ha nyernek, akkor az alsó ág pénteki elődöntőjében a 7–10. helyért Románia lesz az ellenfelük.

Férfi Eb, Budapest, A csoport, 5. forduló: Montenegró–Grúzia 17:2, Románia–Oroszország 11:8, Olaszország–Görögország 9:9. A csoport végeredménye: 1. Montenegró 13, 2. Olaszország 11, 3. Görögország 10, 4. Románia 6, 5. Oroszország 3, 6. Grúzia 0 pont. B csoport: Németország–Franciaország 7:8, Szerbia–Spanyolország 8:6 (2:2, 1:0, 1:1, 4:2), Magyarország–Horvátország 7:6 (0:2, 4:2, 1:1, 2:1). A csoport végeredménye: 1. Magyarország 15, 2. Szerbia 10, 3. Horvátország 8, 4. Spanyolország 7, 5. Franciaország 3, 6. Németország 0 pont.

A negyeddöntőben (szerdán): Szerbia–Görögország, Horvátország–Olaszország. Az elődöntőben (pénteken): Magyarország–Horvátország/Olaszország, Montenegró–Szerbia/Görögország.