2024. május 5., vasárnap

Legyél toleráns!

Július 27-én újabb párbeszéd indul a tolerancia európai fővárosában, Topolyán

A címben jegyzett kérést intézik a július 27-étől augusztus 2-áig megrendezésre kerülő VIII. Toleranciatábor szervezői azokhoz a fiatalokhoz, akik Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány elnöke által a barátság és demokrácia, továbbá a szolidaritás és béke iskolájának nevezett nemzetközi ifjúsági tábor munkájában részt vállalnak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is mintegy száznegyven, 18-tól 25 éves korú fiatal válik táborlakóvá az európai értékek mind teljesebb megismerése, óvása és továbbfejlesztése céljából. Kül- és belföldről százhúsz résztvevőt várnak, hozzájuk húsz topolyai fiatal csatlakozik, közöttük tíz olyan helybeli ún. teamer, akik csoportvezetőként vezetni, kalauzolni fogják a Topolyára látogató fiatalokat. Topolya szeretne az idén is jó házigazdája lenni annak a Duna menti régióban egyedülálló kezdeményezésnek, amely erősíteni hivatott azokat a szálakat, amelyek összekötnek bennünket, erősíteni a dunai identitást és az európai szellemiséget a Vajdaságban, nyomatékosította a rendezvényszervező, Egeresi Sándor lapunknak adott nyilatkozatában.

– Táborszervezésünkkel önzetlenül kívánunk tenni gyakorlati lépéseket az európai Vajdaságért és Szerbiáért. Azért, hogy a bizalomérzet erősödjön a térségben és a népek közötti kapcsolati szálak a táborlakó fiatalokon keresztül is pozitív irányban formálódhassanak. Az új, fiatal generációk bevonásával a folyamatokba az előítéletek, a sztereotípiák elleni fellépés gyakorlati alkalmazására is sor kerül. Pozitív példát kívánunk statuálni, a közvélemény számára világossá tenni: létezik együttélés és együttműködés a régióban, mindezt ápolni kell. Az európai értékek képviselete, átvétele, rendezvényünkön keresztül történő népszerűsítése mellett arra is lehetőség nyílik, hogy a toleranciatábor szervezésével azokra az értékekre is ráirányítsuk a figyelmet, amelyek Vajdaság sajátjai, pl. annak megmaradt sokszínűségére. Értékeink ismertetésével Szerbia európaiságát is erősítjük – fogalmazott Egeresi.

Az idei táborba várhatóan Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Bulgáriából, Magyarországról és Szerbiából érkeznek fiatalok, hogy az esti órákban a SanbaNsa kíséretében, vidám felvonulásukkal vezessék fel a város központjában jövő vasárnap, 20.30 órakor kezdődő ünnepélyes tábornyitó programsort. Az elmúlt évhez hasonlóan a Duna menti régiók és városok fiataljainak VIII. nemzetközi toleranciatáborában is jelen lesznek a nemzetközi Rotary szervezet fiatal képviselői és a szervezők az árvízkárosultak iránti szolidaritásuk jeleként Krupanjból és Obrenovacról is felkértek fiatalokat, csatlakozzanak, legyenek táborlakók. 2014-ben Isztriából mint vendégrégióból is érkeznek résztvevők, akik a délelőttönkénti edukatív tábori foglalkozásokon, előadásokon, interaktív műhelyekben, a délutánonként rendezendő kreatív foglalkozássorozatokon, sportolási lehetőségeken szerepet vállalnak.

Az idei évben a fiatalok volontőr tevékenységére terelődik a figyelem. Keretében a topolyai tópart közös rendezése szerepel a kitűzött célok között, továbbá a Topolya központjának képét rontó hotel alsó szintjének vászonnal való befedését is tervezik, amelyet üzeneteikkel, rajzaikkal ékesítenének. A tábor ünnepi zárórendezvénye keretében, amelyen az elmúlt évhez hasonlóan többek között kiosztják majd az ún. Tolerancia nagykövete elismeréseket, a táborlakók tolmácsolják majd az Unióval kapcsolatos elvárásaikat, gondolataikat is. Mint megtudtuk: a toleranciatábor üzenetét Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének fogják továbbítani. Egeresi fontosnak tartotta kiemelni: az elmúlt évben részben már megvalósult, az idén teljes mértékben érvényesült, hogy a tábor programját, tartalmi jegyeit teljes mértékben a fiatalok formálták.