2024. május 2., csütörtök
TENISZ

Troicki sikeres újrakezdése

Amikor Viktor Troicki a gstaadi torna 1. fordulójában a harmadik játékban elveszítette az adogatást a fiatal osztrák Dominic Thiem ellen, az a veszély fenyegetett, hogy a 2011-ben a legszűkebb élvonalba sorolt szerbiai teniszező sikertelenül tér vissza a teniszhez, ráadásul a következő hétfőn már helyezetlen is lesz a ranglistán, hisz minden pontját elveszítette volna. Troicki azonban kamatoztatta nagyobb tapasztalatát, fokozatosan megfordította a meccset, legyőzte az osztrákot, s a nagy kihagyás után első versenyén a 2. fordulóban a kazah Golubevvel mérkőzhet.

Bojana Jovanovski nehezen kivívott győzelemmel rajtolt Bakuban. Bojana az első játszmát gyorsan elveszítette az osztrák Patricia Mayr ellen, a másodikban csak a hajrá lett az övé, a harmadikban pedig 3:3 után zsinórban nyert három játékot, és a 2. fordulóban a cseh Kristýna Plíškovával vagy a lengyel Katarzyna Piterrel találkozik.

Ugyanott Vesna Dolonc táblára jutott az orosz Alla Kudrjavceva elleni győzelme révén, a selejtezőben rekedt viszont Jovana Jakšić, akit az ukrán Katarina Bondarenko váratlanul könnyen győzött le. Pontosabban Jakšić adogatott nagyon rosszul, első szerváján például csak a pontok 40 százalékát nyerte meg, amivel sokkal gyöngébb ellenfelekkel sem lehetne boldogulni.

Sorsoltak a kis tornákra, így kiderült, hogy Györe László sérülésre hivatkozva lemondta a valjevói tornát, ahol az első kiemelt lett volna, így helyét Miki Janković foglalta el, Györénél pedig a kihagyás augusztus 4-én lesz látható, amikor lecsúszik a ranglistán, mert nem védhetett 18 tavalyi pontot. A kínai Zhangjiangangban Nikola Milojević a kínai Vu Jifannal kezd, a negyeddöntőben pedig ismét találkozhat azzal a kínai Caóval, akitől a múlt héten kikapott. A lengyelországi női ITF-tornán Aleksandra Krunić selejtezőssel kezd, majd ismeretlen svájci vagy lengyel riválisa lehet, Tallinnban Argyelán Csilla a selejtezős lett Kuzminával, a thai Phuketban pedig Dorotoja Erić a selejtezős japán Ninomujával rajtol.

A múlt heti tornákon Leonardo Mayer első, Bernard Tomić második ATP-serlegét nyerte, a nőknél Caroline Wozniacki a 22., Mona Barthel pedig a 3. WTA-trófeát szerezte meg.

A legújabb ranglisták élcsoportjában alig történt változás, hisz a legjobbak közül kevesen játszottak. Így David Ferrer a hatodik helyen megelőzte Miloš Raonićot, Fabio Fognini helyére a legjobb 16-ba a spanyol Roberto Bautista tört be, a nőknél pedig Wozniacki haladt kettőt, és most 13. Dušan Lajović 13-at javított, és 58., ami a legjobbja, Filip Krajinović 15-öt lépett előre, és 136., Ilija Bozoljac pedig húszas haladással a 179. helyig jutott. Legjobbját jegyzi a 160. helyen a magyar Fucsovics Márton is. A nőknél Barthel lépett 18 helyet, a szerbiai és a magyarországi teniszezőnők pedig nagyobbára maradtak korábbi pozícióik táján.

GSTAAD. – A férfitorna 1. fordulójában: Troicki–Thiem 7:6, 6:4, Delbonis–Brown 6:3, 6:3. HAMBURG. – A férfitorna döntőjében: L. Mayer–Ferrer 6:7, 6:1, 7:6. BOGOTÁ. – A férfitorna döntőjében: Tomić–Karlović 7:6, 3:6, 7:6. BAKU. – A női torna selejtezőjében: Dolonc–Kudrjavceva 6:2, 6:3, K. Bondarenko–Jakšić 6:3, 6:3, 1. forduló: Jovanovski–Mayr 2:6, 7:5, 6:3, Vögele–Cadantu 6:1, 6:4, U. Radwanska–Van Uytvanck 6:1 – feladás. ISZTAMBUL. – A női torna döntőjében: Wozniacki–Vinci 6:1, 6:1. BÅSTAD. – A női torna döntőjében: Barthel–Scheepers 6:3, 7:6. RECANATI. – A challenger döntőjében: Müller–Bozoljac 6:1, 6:2.