2024. május 4., szombat

Magyar és szerb kézimunkák

Moholon helybeli és užicei kézimunkázók alkotásaiból nyílt kiállítás

Az Aranykezek Kézimunka-egyesület szervezésében hétfőn tartották meg az I. Észak–Dél etnotalálkozó elnevezésű kézimunka-kiállítás ünnepi megnyitóját Moholon a művelődési otthonban. A helyszínen a házigazda Aranykezek és az užicei Klub Tri Egyesület keretében működő Zlatne Ruke szekció kézimunkázóinak alkotásaiból nyílt magyar és szerb kézimunkákat felvonultató kiállítás. A megnyitót az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, a moholi Novak Radonić Művelődési Egyesület és a Sava Trlajić kamarakórus, valamint a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület tagjainak zenés-táncos művelődési műsora tette ünnepélyesebbé. Az ügyes kezű moholi és az užicei asszonyok csodaszép kézimunkáit bemutató kiállítás július 27-ig tekinthető meg a művelődési otthon nagytermében, ahol többféle technikával készült kézművesalkotások láthatók, kezdve a kötött pulóvertől a fehérhímzésig.

A közös kiállítást két hónapi előkészítő munka előzte megtudtuk meg Telečki Elvirától, a házigazda Aranykezek elnökétől, aki hozzátette, hogy az užicei kézimunkázókkal 2008-ban vették fel a kapcsolatot, amely évről évre szorosabb köztük:

Tavaly nyáron született meg az ötlet, hogy szervezzünk közös kiállítást az užicei Zlatne Ruke kézimunkázóival, színesítve ezzel a művelődési életet Užicén. A kiállítást előbb Moholon mutatjuk be, majd szeptember 30-tól október 7-ig Užicén a néprajzi múzeumbanmagyarázta Telečki Elvira, aki megjegyezte, hogy a két tájegység és két kultúra közötti különbséget úgy igyekeznek kihasználni, hogy tanulnak egymástól, megismerik egymás kultúráját, és új kézimunka-technikákat sajátítanak el, ami a kézimunkázók számára nagy kincs.

Az užicei egyesület Zlatne Ruke szekciójának elnöke, Olga Galjak elmondta, hogy negyedmagával érkezett Moholra, ahol második alkalommal jár, először 2010-ben a MIRK-en voltak a Tisza-parti faluban. Otthonosan érzik magukat, és jól összebarátkoztak a moholi kézimunkázókkal, akik meglepetéssel és fiákeres felvonulással fogadták őket, ami számára nagy élmény volt. Olga Galjak hangsúlyozta, hogy a találkozó fontos a kézimunkázók számára a tapasztalatcsere miatt, amely során látják és megbeszélik egymás munkáit.

A moholi Aranykezek Kézimunka-egyesület 2006-ban alakult. Telečki Elvira megjegyezte, hogy az egyesületnek 13 tagja van, de a kis létszám ellenére nagy dolgokra képesek: 2010-ben a MIRK házigazdái voltak Moholon, ahol 72 egyesület és több mint 4000 kiállító mutatkozott be. Ezt a nagy rendezvényt az egyesület 13 tagja szervezte meg, és ez ma is büszkeséggel tölti el az elnököt. Az idén bemutatkoztak a Vrnjačka Banja-i etnofesztiválon, valamint három hónapos kiállításuk volt Belgrádban, Vračar községben.