2024. május 4., szombat
BIZTOSÍTÓTÁRSASÁGOK

Átláthatatlan díjszabás

A Szerbiai Fogyasztók Asszociációja felmérést végzett annak érdekében, hogy megállapítsa, a hazai biztosítóházak közül hányan teszik közzé kötelező gépkocsibiztosítási díjaikat. Mint kiderült, a 12 biztosítótársaság közül csak egynek van nyilvánosan hozzáférhető, prémiumszolgáltatásokat tartalmazó árlistája. A szervezet közleménye szerint a drasztikus drágulások mellett a fogyasztóknak kizárólag az átláthatóan működő biztósítókhoz kell fordulniuk. A szerbiai biztosítótársaságok közül csak a Takovónak van nyilvános árlistája internetes honlapján. Mindez azért fontos, mert köztudomású, hogy a gépjárművek biztosítási díja július 1-jétől 45 százalékkal drágább.

A kutatásból kiderül az is, hogyha az ügyfél jobban odafigyel, a 110 kilowattos járművek kötelező biztosításakor átlagosan 492 dinárt takaríthat meg. A 110 kilowattnál nagyobb teljesítményű gépjárművek biztosítása esetén pedig akár 1193 dinár is megspórolható.

A Szerbiai Fogyasztók Asszociációja arra is rámutat, hogy a szerbiai biztosítótársaságok többsége nem tett könnyen eleget a felszólításoknak, és nagyon sok halasztgatás után tette közzé árlistáit, pedig a pontos és könnyen hozzáférhető információ az egyik alepvető fogyasztói jog. A legaggasztóbb – állapítják meg a közleményben –, hogy még a Szerb Nemzeti Bank biztosításokat felügyelő részlege is figyelmen kívül hagyta a díjszabások közzétételére vonatkozó felkéréseket.