2024. május 6., hétfő

Utolsó útjára indult a Costa Concordia

Magyar Szó/archív

Az olasz parti őrség jelentése szerint a hajó enyhe olajfoltot hagy maga után, de ez elenyésző mértékű (Fotó: Beta/AP)

Elvontatták a Costa Concordia tengerjáró roncsát szerdán a toscanai Giglio szigetétől, a vontatmány két csomós sebességgel a 300 kilométerre levő Genova felé halad, ahová 4-5 nap alatt érkezik meg. A mintegy háromszáz méter hosszú, több mint száztízezer tonna súlyú hajóroncsot két vontatóhajó húzza a genovai kikötőhöz tartozó Voltri hajógyáraiba, ahol szétszedik. Az olasz parti őrség jelentése szerint a hajó enyhe olajfoltot hagy maga után, de ez elenyésző mértékű.

A hajóroncs vontatása szerda hajnalban kezdődött. A sziget partjainál 2012. január 13-án zátonyra futott luxushajó roncsát először megszabadították az azt rögzítő acélhuzaloktól, majd ellentétes irányba fordították, hogy orrával tudják vontatni.

Giglio sziget lakói és a turisták tapssal és kendőket lobogtatva búcsúztak az óriás hajóroncstól. „A taps elsősorban azoknak szól, akik több mint egy éve dolgoznak a hajó elmozdításán” – hangoztatták a helyiek. „A Costa Concordia elment, de a 2012. január 13-án történt tragédia emléke kitörölhetetlen” – mondta Pablo Lazaro Juan, a szerencsétlenség egyik spanyol túlélője, aki a hajóroncs elvontatására érkezett.